YNAB voor beginners

Minder stress, meer mogelijkheden, dankzij een budget.

Als er vandaag een vensterenvelop in je bus viel met de vraag om voor het einde van de maand 700 euro te betalen, wat zou er dan gebeuren met je bloeddruk?

Zou die omhoog schieten als een raket, of zou je weten dat het allemaal te doen is?

Zou het een gewone financiële maand doen omslaan in een dramatische, of kun je met wat schuiven de gemoederen bedaren en verder gaan met je leven zonder grote crisis/huilbui/een paar slapeloze nachten?

Het antwoord op die vraag is zo belangrijk.

Het antwoord bepaalt hoe je leven er op een gemiddelde dag uitziet.

En wat voor impact onverwachte uitgaven op dat leven kunnen hebben.

Voelt financiële gemoedsrust zonder drama voor jou soms haast onmogelijk?

I feel you!

De kans is groot dat je een van de zaken hieronder gelooft.

Dat je, om meer geld over te houden of in je bezit te hebben, een van onderstaande dingen moet doen:

- meer geld verdienen

- minder geld uitgeven

- de toekomst kunnen voorspellen

- de cijfers van de lotto kunnen voorspellen

- over bakken wilskracht beschikken

- trouwen met een rijke partner

Niks van die zaken is waar.

Met de juiste strategieën kun je ook met een klein of onregelmatig inkomen werk maken van de dingen die jij met je geld wilt doen. Of dat nu minder werken, meer reizen of je gewoon minder zorgen maken over geld is.

Ik ben daar zelf het wandelende (én dromen waarmakende) bewijs van, en ik heb ondertussen honderden andere mensen geleerd hoe zij hetzelfde kunnen doen.

(nog even, en je krijgt de kans om een van hen te worden)

Lees dit voor je me vertelt waarom dit voor jou niet mogelijk is:

Ik weet dat advies als “je kunt niet uitgeven wat je niet hebt” en “de enige manier om meer te hebben is harder te werken” allemaal heel valabel kan klinken, maar ik wil dat je dit hoort:

controle krijgen over je geld, zodat je er eindelijk plezier aan kunt beleven, is makkelijker dan je denkt.

Begin nu!"Toen ik las over de cursus van Kelly hield ik al enkele jaren onze uitgaven bij.
Ik was sceptisch over YNAB omdat ik me niet kon voorstellen hoe het onze situatie kon verbeteren. We zaten toen in de lastigste periode van ons leven, met een torenhoge huislening en mijn man die net zijn ontslag had ingediend. Ik dacht dat je dan mocht budgetteren zoveel je wilt, de situatie is wat ze is.

Niets bleek minder waar. Een jaar nadat we met YNAB zijn gestart gaat het stukken beter, terwijl we niet meer verdienen. We zijn zelfs al op vakantie kunnen gaan met de kindjes, iets dat ik echt niet voor mogelijk had gehouden na ons bouwproject, en er zijn plannen voor een volgende vakantie.

Ik heb drie jonge kinderen, ik had geen zin om het zelf uit te zoeken en gefrustreerd te raken omdat ik het niet snapte, waardoor ik vast was gestopt. De cursus was hapklaar, en op twee uur en half had ik mijn eerste budget opgesteld. Ik zag het als money well spent, en een cadeau aan mezelf en mijn gezin. We gebruiken het ondertussen ook voor Klaas zijn zaak, en hebben nooit nog problemen met BTW."

- Joyce, mama van drie kinderen tussen 3 en 6 jaar en getrouwd met Klaas

"Ik dacht vroeger dat ik me bewust was van mijn uitgaven, maar merkte dat ik op het eind van de maand toch vaak met een wrang gevoel achterbleef en niet zoveel geld opzij kon zetten als ik eigenlijk wilde. Sinds ik YNAB gebruik, heb ik pas écht het gevoel dat ik mijn budget in handen heb. En de puzzelaar in mij doet niets liever dan die rode en oranje vakjes omzetten in groene ;-)"

- Silke Desaever, lezeres tales from the crib en beginnend diëtiste

Ongelooflijk maar waar: de volgende vensterenveloppe met de glimlach openen en betalen is een optie, zonder dat je er een traan voor moet laten. De dag erna vol vertrouwen die schoenen kopen die op de planning stonden is dat ook. Aja.

Misschien heb jij onlangs wel nog bittere tranen geplengd om zo’n enveloppe, of je zorgen gemaakt over de kosten van je aanstaande vakantie. Misschien probeer je elke maand wat geld aan de kant te zetten, maar moet je dat weer terugzetten omdat er aan het einde van je loon alsnog een flink stuk maand over is.

Dat is oké, ik weet perfect wat het is.

Als je bereid bent om wat moeite te doen (denk: een uur of twee van leren en dingen uitproberen), dan is dit je uitgelezen moment om daar voorgoed komaf mee te maken.

Dit is jouw kans om te gaan van eeuwige geldstress naar financiële gemoedsrust en mogelijkheden.

EEN BUDGET IS JOUW MEEST KRACHTIGE WAPEN OP WEG NAAR HET AFVINKEN VAN JOUW DROMEN.

Een budget is datgene dat ervoor zal zorgen dat jij plots wel vooruitgaat met je doelen.

En je moet het niet alleen doen.

Ik ben hier om je doorheen je eerste budget te loodsen, zodat je vertrokken bent voor een veel leuker financieel leven, dat niet alleen voldoening geeft, maar zin geeft in zoveel meer.

Een online cursus voor mensen die aan de slag willen met You Need A Budget, de app die het makkelijk maakt om op elk moment te werken aan je financiële dromen.

"Getwijfeld of ik niet te weinig wilskracht had voor een budget en omdat ik dacht dat ik nooit meer iets leuks zou mogen kopen. Ondertussen weet ik dat YNAB juist mijn grootste vrijheid is, en dat ik nooit meer terugwil naar voor YNAB. Fan for life!

Ik zeg het niet snel, maar je cursus verandert levens".

- Feedback via mail

"Deze cursus was het beste kerstcadeau dat ik mezelf ooit gaf. Dankzij jouw uitleg en de facebookpagina is mijn euro beginnen vallen en zie ik ook het belang in van zo'n budgetteringstool. Gisteren kreeg ik bijvoorbeeld wat cash toegestopt van mijn grootouders. Vroeger stak ik dat geld in mijn portemonnee of liep ik direct naar de winkel voor prullen, nu ging ik netjes naar mijn bank om die euro's op mijn rekening te storten, om 2 minuten later enthousiast potjes te gaan vullen. Dát is nu echt 's bewust omgaan met geld en I love it."

- Riella, cursist van YNAB voor beginners

Begin nu!Ga van geen idee hebben van waar je geld naartoe gaat (omdat je denkt dat het is wat het is)

—> naar een financiële situatie waarin jij alle touwtjes in handen hebt om van je geld weer een bron van plezier te maken

Met deze unieke cursus leer je op een paar uur en in het Nederlands hoe je een budget opstelt dat werkt voor jouw situatie.

Op die manier zal je in de mogelijkheid verkeren:

 • om ervoor te zorgen dat je vaste kosten gedekt zijn, zodat je leukere uitgaven met veel meer plezier en vertrouwen zult doen dan ooit tevoren
 • om grote jaarlijkse kosten in kleine stukjes op te delen, zodat ze minder doorwegen en je nooit meer voor onaangename financiële verrassingen komt te staan
 • elke maand geld uitsparen dat je kunt gebruiken om werk te maken van je langetermijndoelstellingen
 • afscheid nemen van leven van loon tot loon, en een buffer opbouwen die je in staat stelt om veel geruster te leven

"Als complete computernitwit kon ik moeilijk overweg met het programma YNAB. Na het volgen van de cursus "YNAB voor beginners" van Kelly begrijp ik eindelijk hoe alles in zijn werk gaat. Stap voor stap legt ze je op een verstaanbare manier uit hoe je met het programma aan de slag gaat en het fijne is: de cursus betaalt zichzelf gewoon terug."

- Lieselotte Six, van de blog shoutyourheartout.com.

Dit krijg je:

Ik weet het, de cursus en wat je zult leren zijn in principe veel belangrijker dan wie die cursus geeft, maar geloof me als ik zeg dat ik al mijn cursisten van aan de zijlijn toejuich en ongelooflijk hard meeleef met al hun financiële successen.

Dit krijg je ook:

- Een online cursus met video, blogposts, screenshots, checklists en meer, waarmee je op een uur of twee van start kunt gaan met jouw eerste budget in YNAB.

Door middel van deze cursus leer ik je stap voor stap werken met You Need A Budget, een digitale tool die je in staat stelt om je budget van overal te beheren en aan te passen.

- Een link waarmee je na een gratis probeerversie van 34 dagen van het programma You Need a Budget nog eens een maand gratis krijgt als je je registreert voor een jaar. (de jaarprijs voor YNAB bedraagt 75 euro en staat los van deze cursus. Ik werk niet voor YNAB, ik ben alleen een enthousiaste evangelist)

De cursus bevat lessen over:

- wat een budget is en hoe je er een opstelt die voor jou werkt

- vier regels die het ultramakkelijk maken om te beslissen wat je met je geld wilt doen

- de technische kant van een budget opstellen in You Need a Budget, met Nederlandse termen, zodat je niet verloren loopt in financieel jargon in het Engels

- het gebruik van cash en kredietkaarten, en hoe je alles snel en van overal kunt bijhouden

- hoe je een budgetroutine invoert waarmee je snel resultaat boekt

- hoe je elke maand honderden euro’s kunt besparen met enkele kleine ingrepen

- hoe je je partner meekrijgt

- hoe je volhoudt en foutjes rechttrekt

- hoe je budgetteert als je blut bent of hoe je snel je schulden kunt afbetalen

- hoe je plant in plaats van enkel registreert, en hoe dat het essentiële verschil is als het aankomt op het waarmaken van je financiële dromen en doelstellingen

Deze cursus volg je wanneer je wilt, op je eigen tempo, en blijft altijd beschikbaar om te herbekijken eens je hem hebt aangekocht. Voeg ik nieuw materiaal toe, dan krijg jij dat als cursist altijd gratis als update.

"Kelly, we love you. Voor het eerst in mijn leven heb ik het gevoel dat ik grip heb op mijn financiën. Niet dat het anders problematisch was, maar ik leefde in onwetendheid. Ik heb nu zoveel meer deugd van mijn plezieruitgaven, omdat ik ervoor gespaard heb en weet dat het mag."

- feedback via mail

Hoe ziet zo'n online cursus eruit?

Een blik achter de schermen!


Handig!

Je logt in op een moment dat het jou uitkomt, en klikt door naar de lessen.

Die volg je op je eigen tempo en als jij er zin in hebt.

Je kunt altijd terugkeren om ze te herbekijken.

Je hoeft je dus nooit te verplaatsen, de cursus landt in jouw mailbox van zodra je hem aankoopt.

Je kunt direct starten met You Need A Budget via een probeerlink waarmee je 34 dagen gratis krijgt. Daarna beslis je of je ermee verder wilt gaan, en dan betaal je een jaarlijks bedrag aan YNAB van ongeveer 75 euro per jaar (6,25 euro per maand). Met mijn link krijg je daar een 13de maand gratis bij, wat het totaal brengt op 5,75 euro per maand, de prijs van een belegd broodje met zalm. Geloof mij en al mijn studenten: daarvoor kun je echt niet sukkelen.

Deze cursus hielp ondertussen een grote groep studenten.

Ondertussen heb ik mijn cursisten fantastische dingen zien bereiken.

- Er is J., die in februari verzoop in de geldzorgen en wist dat haar man de maand die volgde zelfstandig zou worden. Met drie jonge kindjes was dat knap onzeker, en dus maakte ze zich grote zorgen over de investering in deze cursus. Dat bleek nergens voor nodig: na een paar maanden YNAB gaan ze deze zomer voor het eerst met het hele gezin op reis, iets dat ze in februari nooit voor mogelijk had gehouden. Niet omdat ze nu meer verdienen, maar omdat J. weet wat ze heeft, en wat niet. En dankzij de methode die je in deze cursus leert eindelijk controle heeft over de centen die ze wél heeft.

- Er is I., die dankzij YNAB ervoor kan zorgen dat haar man een jaar kan gaan studeren, omdat ze weet dat het mogelijk is met de juiste ingrepen.

- In de Facebookgroep die bij de cursus komt zul je mensen ontmoeten die veel te besteden hebben, maar vaker mensen die het moeten doen met een single inkomen. Mensen die misschien net als jij twijfelden of een investering in een cursus als deze dan wel een goed idee is.

Mensen die achteraf dit soort dingen zeggen:

"YNAB, elke mens uit mijn omgeving weet hoe bezeten ik ervan ben. Het grootste goed dat het brengt, is gemoedsrust. En gemoedsrust over mijn centen, dat is wat mij betreft ónbetaalbaar."

- Nele Caluwé, lezeres van tales from the crib en blogster op missyn.be

"Twee jaar geleden begon ik via een kortingscode op jouw blog met YNAB. Wat een lifesaver is me dat! Ook voor iemand met een (vrij) stabiel inkomen, vind ik het zalig om het budget te doen kloppen en grote toekomstige uitgaven (jaarlijkse autoverzekering, onroerende voorheffing, skireis, zomerreis) te kunnen voorzien en op het moment zelf geen stress te hebben..."

- Stijn Leenknegt, lezer van talesfromthecrib

"We gebruiken YNAB nu anderhalf jaar en het brengt zoveel rust om te weten wat kan en wat niet. Ik deed het vroeger ook in Excel, onze uitgaven bijhouden, en dit pas op het eind van de maand. Om dan te zien dat we soms te veel hadden uitgegeven, grote oeps. Ik budgetteerde er ook niet in; het was pure registratie/bijhouden van uitgaven.

Ynab is anders: geld dat binnenkomt krijgt een functie. Sinds we YNAB gebruiken, hebben we ons spaargeld niet meer moeten aanspreken, nauwelijks nog visa gebruikt, en hebben we altijd een mooi overzicht van wat er waarvoor klaar staat voor welke uitgave. Het geeft heel veel rust."

- Tiny Van Emelen, bloglezeres

"Betalen om te leren budgetteren, in het begin was ik daar sceptisch over, maar BOY, was I wrong! Je cursus was elke eurocent waard."

- feedback via mail


Niet alleen een absolute buitenkans voor een cursus van dit kaliber, maar dat bedrag betaalt zichzelf de eerste maand al terug. Een no-brainer, dus. (het is trouwens 96,80 euro, om precies te zijn. Die twintig cent kun je dus onmiddellijk in een ander potje budgetteren, ha!)

Deze cursus is perfect voor jou als:

 • je je niet op het financiële punt bevindt waarop je je zou willen bevinden. Dat punt is voor iedereen anders. De ene is content met een huurhuis en stromend water, de andere wil ooit in een kasteel op een heuvel wonen of op zijn veertigste met pensioen kunnen gaan.
 • je het beu bent om steeds weer het hoofd boven water te moeten houden en het gevoel hebt dat je wat financiële mogelijkheden betreft ter plaatse blijft trappelen.
 • je eindelijk eens werk wilt maken van je financiële doelen. Zodat je die vakantie wilt maken die al jaren op je bucket list staat, je badkamer kunt renoveren of misschien zelfs dat huis van je dromen kunt beginnen plannen.
 • je niet dag in dag uit bezig wilt zijn met je budget. De software van YNAB maakt het makkelijk om snel up to date te blijven, zodat je er niet constant mee bezig hoeft te zijn.
 • je YNAB al eens hebt geprobeerd maar ergens op bent blijven steken of het niet voldoende begreep om het in de praktijk om te zetten.

Deze cursus is niet voor jou als:

 • je YNAB al een hele tijd gebruikt en het gevoel hebt dat je er helemaal mee weg bent.
 • je wel wilt budgetteren maar verwacht dat je het op twee minuten in de vingers zult hebben. Deze cursus is een shortcut, die je de belangrijkste stappen toont en je bij de hand neemt om goed op te starten en het meeste uit je abonnement te halen. Maar je moet wel bereid zijn om zelf aan de slag te gaan en er de tijd voor te nemen.
 • je op zoek bent naar een magische oplossing. YNAB is veel, maar het is geen app die je installeert en zonder moeite een paar nullen aan je bankrekening toevoegt. Je moet wel bereid zijn om er werk van te maken, maar dan zijn de resultaten wel zeer bemoedigend.
 • je niet geïnteresseerd bent in wat je geld doet en hoe je er meer je eigen zin mee kunt doen.

Je lesgever


Kelly Deriemaeker
Kelly Deriemaeker

Maak kennis met Kelly

Op vier jaar tijd ging ik van een bange mus als het over geld ging naar iemand die haar dromen crusht.

Ik ben freelance journalist bij De Standaard Magazine en Feeling, blogger op talesfromthecrib.be en auteur van enkele boeken. En vooral: ik ben niet meer bang voor maanden met minder opdrachten. Sterker nog: ik neem nu af en toe een maand verlof, omdat ik weet dat het kan.

Enkele jaren geleden blokkeerde ik al als ik nog maar aan onze rekeningstand dacht. Ik struisvogelde me een weg door onze financiële situatie, waardoor ik nooit wist wat we hadden, en altijd stress had over geld.

Geld bezorgde mij al heel lang doodsangsten. Omdat ik opgroeide in een huis waarin geld alleen maar miserie betekende. Omdat ik altijd bang was dat de hemel op mijn hoofd zou vallen. Omdat ik ooit drie op honderd haalde voor een examen wiskunde, wat me voor de rest van mijn leven opsolferde met een cijfertrauma.

Alles begon te veranderen toen ik voor de eerste keer over You Need A Budget las, en met vallen en opstaan weer controle begon te krijgen over mijn uitgaven en inkomsten.


Het lijstje met veranderingen die budgetteren met YNAB voor mij teweeg bracht is lang.

- Dankzij YNAB kon ik als freelancer zestien weken zwangerschapsverlof nemen bij de geboorte van mijn beide kindjes, in tegenstelling tot veel van mijn collega’s die het vaak maar met zes weken konden stellen omdat hun inkomsten terugvielen.

- Ik durfde beginnen aan het bouwproject dat ik nooit voor mogelijk hield, omdat ik zwart op wit zag wat kon en wat niet. Ondertussen wonen we al meer dan een jaar in ons droomhuis, en nog elke ochtend denk ik dat ik amper kan geloven dat het echt is gelukt, en zonder kleerscheuren of droge boterhammen.

- Ik ging eten in die ene sterrenzaak waar ik al tien jaar van droomde, nadat ik maand na maand geld budgetteerde tot ik voor de full experience kon gaan.

- Er zijn de vele heerlijke vakanties waar plots wel geld voor bleek, ook in het jaar nadat we bouwen. We gingen sinds onze bouw naar Malaga, Londen en Zweden, en dat verliep allemaal pijnloos én perfect binnen budget.

- Er is budget om in mezelf te investeren, door middel van online cursussen en kooklessen en vormen van zelfzorg waar vroeger nooit marge voor was. En neen: ik verdien niet eens meer, ik werk en verdien minder dan in de jaren dat alles krap voelde.

- En boven al: er is een gevoel van rust in mijn hoofd dat ik nooit voor mogelijk hield als het over geld ging, wat voor mij compleet onbetaalbaar is.

Ik heb na jaren van worstelen met geld geleerd wat werkt en wat niet.

Dit werkte niet:

- registreren zonder een concrete strategie

- wilskracht

- kijken wat er nog overschiet aan het einde van de maand om leuke dingen te doen (niks!)

- hopen op het beste

En dit werkte zoveel beter dan ik had durven dromen:

- elke euro die binnenkomt een concrete job geven, en schuiven als de realiteit dat vraagt

- bijhouden wat binnenkomt en buitengaat en daarmee aan de slag gaan

- kleine veranderingen in plaats van het roer volledig omgooien

- elke maand een plan maken voor mijn geld

Begin nu!Wat als ik je vertelde...

 • dat het ook met een compleet onregelmatig inkomen mogelijk is om je geen zorgen te moeten maken over geld?
 • dat het mogelijk is om op regelmatige basis honderden euro's te sparen waarvan je nu geen benul hebt waar je ze zou moeten halen?
 • dat een budget opstellen helemaal niks te maken heeft met dingen niet mogen, maar net met ze heel bewust wel mogen, en daar extra hard van te genieten?
 • dat ik nu met veel meer plezier geld uitgeef dan ooit tevoren. Omdat ik weet dat ik de euro die ik uitgeef niet morgen plots zal nodig hebben voor een onvoorziene uitgave.

Geloof me, dat en nog veel meer is mogelijk als je begint met strategische keuzes te maken over wat je doet met elke euro die binnenkomt. Moeilijk is het niet, je moet het alleen even gezien hebben. En dat doe ik exact in deze cursus: via video, screenshots en teksten leg ik je van naaldje tot draadje uit wat een budget is, waarvoor je het kunt gebruiken en vooral: hoe het ervoor kunt zorgen dat je je geen zorgen meer moet maken over geld

En dat allemaal voor....

(allez, 96,80 euro, nog beter)

"In december 2013 gooide ik mijn financiële leven overhoop door met YNAB aan de slag te gaan. De eerste maanden was het keihard doorbijten, maar daar pluk ik nu nog iedere dag de vruchten van. In tussentijd ben ik dankzij YNAB en de inzichten die het mij verschaft deeltijds kunnen gaan werken, ben ik klaar om vier maanden voltijds ouderschapsverlof financieel op te vangen zonder mijn spaarboekje leeg te plunderen en als ik mezelf eens goed in de watten wil zetten met een fijn boek of een ander folieke, dan is dat tegenwoordig ook geen probleem."

- Kathleen Verhetsel van verbeelding.org

Cursusoverzicht


  Welkom!
Available in dagen
dagen after you enroll

De cursus die zichzelf in geen tijd terugbetaalt!

Wie YNAB gebruikt bespaart in de eerste maanden gemiddeld een paar honderd euro. Vaak is dat nog veel meer. Hoe dat komt? Omdat je bewuster met je geld begint om te gaan en verstandigere keuzes maakt.

Niet door plots niks meer te mogen kopen, integendeel. Door bewuster om te springen met je geld kun je eindelijk je geld gebruiken om er zonder schuldgevoel leukere dingen mee te doen dan alleen maar rekeningen betalen.

Zie deze cursus dus als een investering in je financiële gemoedsrust voor de toekomst.

Als je ergens een workshop van een uurtje gaat volgen ben je al snel meer dan vijftig euro kwijt. Dat is zonder de brandstof voor je auto gerekend, en de tijd die je kwijt bent om erheen te rijden.

Deze workshop maakt het makkelijker, en is zo goedkoop mogelijk gehouden om je de kans te geven aan de slag te gaan.

Ik leg je doorheen verschillende video's en met teksten en screenshots uit hoe YNAB werkt, en hoe jij het kunt gebruiken.

Zie het als een cursus met een stukje persoonlijke begeleiding, tot je helemaal weg bent.

De moeite? Ik ben zeker van wel!

Heb je na het lezen van de FAQ hieronder nog extra vragen? Stuur me dan een mailtje.

Heel graag tot in de cursus.

Vaak gestelde vragen


Wanneer begint en eindigt deze cursus?
Deze cursus is altijd beschikbaar voor al wie wil leren werken met You Need A Budget. Betalen kan via VISA. Heb je geen kaart, check dan even bij een vriend of hij de aankoop voor jou kan regelen. De prijs van de cursus is eenmalig, wil je later betalen voor YNAB (na de trialversie van 34 dagen), dan heb je ook even een kredietkaart nodig. De prijs voor YNAB is 75 euro per jaar, en via een link in mijn cursus krijg je daar nog een gratis maand bovenop. Wie is ingeschreven kan op elk moment aan het cursusmateriaal. Je neemt er dus zoveel tijd voor als je zelf nodig hebt, en je start als het jou uitkomt.
Wat als ik er niet onmiddellijk aan kan beginnen?
Geen enkel probleem. Je toegang blijft altijd geldig van zodra je bent ingeschreven. Zorg dus dat je geregistreerd bent, en volg de cursus dan op je eigen tempo op een moment dat het jou past.
Moet ik al geregistreerd zijn op YNAB voor ik eraan begin?
Neen. Ik doorloop met jou de stappen die nodig zijn om je te registreren. Heb je al een YNAB-account, dan kun je die stappen gewoon overslaan. Wil je gebruik maken van mijn link met de extra maand als je je registreert, dan stuur je even een mailtje naar de lieve mensen van YNAB om daar gebruik van te kunnen maken.
Ik gebruik nog de oude versie van YNAB. Kan ik toch deelnemen?
In deze cursus vertrek ik van de nieuwste versie van YNAB. Het verschil tussen de twee is niet gigantisch, maar het is er wel. Bepaalde functionaliteiten die ik uitleg zul jij dan niet kunnen gebruiken. Het systeem en de meeste acties wel. Het antwoord is dus: ja, deze cursus is er ook voor mensen die niet zijn overgestapt, op enkele details na zul je volledig kunnen meevolgen. Twijfel je om over te schakelen, dan krijg je via deze cursus ineens de belangrijkste veranderingen mee, zodat je een goed geïnformeerde beslissing kunt nemen.
Moet ik technisch aangelegd zijn om deze cursus te volgen?
Helemaal niet. Als je weet hoe je een video moet doen starten (de tip is: play) en hoe je een cijfer in een vakje moet ingeven ben je perfect gekwalificeerd om met YNAB en deze cursus te beginnen.
Ik ben blut. Hoe kan ik dan budgetteren?
Budgetteren heeft weinig te maken met hoeveel geld je ter beschikking hebt, wel met prioriteiten geven aan dat geld. Sterker nog: hoe minder geld je ter beschikking hebt, hoe belangrijker je budget wordt. Het klopt dus helemaal niet dat je veel geld nodig hebt om te budgetteren. Je kunt ook starten met schulden, ik leg je in de cursus uit hoe dat gaat en hoe je ervoor kunt zorgen dat je die zo snel mogelijk achter je laat zodat je weer financiële ademruimte hebt.
Ik weet nooit hoeveel ik in de volgende maand ga uitgeven aan boodschappen of medische kosten. Is YNAB dan wel iets voor mij?
Ik ken persoonlijk niemand die op voorhand weet hoeveel hij gaat uitgeven aan dat soort zaken, dus natuurlijk. Daar is YNAB exact voor gemaakt. Als het enkel was voor mensen die een perfect werkende glazen bol hadden, dan was de app niet zo'n gigantisch succes geweest, denk ik. Dus ja, vaneigens. We zijn allemaal even dom of slim, op dat vlak, dus welkom!
Ik snap niet waarom ik elke maand moet betalen om minder centen uit te geven. Kan dat niet in Excel?
Als je je registreert voor YNAB na de trialperiode betaal je inderdaad een vast maandelijks bedrag. Voor de prijs van anderhalf belegd broodje beschik je over een programma dat zichzelf al in de eerste week terugbetaalt bij de meeste gebruikers. In mijn geval bespaarde ik in het eerste jaar minstens een paar honderd euro, vast meer. Dat wil ook zeggen dat de kans dat deze cursus zichzelf snel terugbetaalt erg groot is. Je kunt YNAB naar het schijnt namaken in Excel, maar het is veel meer dan een bestand waarin je je uitgaven registreert. YNAB is een manier van actief budgetteren, die gestoeld is op een methode die je daarbij helpt. In mijn ogen is het programma zijn geld waard in tienvoud. Dankzij de trial van 34 dagen (en de maand gratis die je via mijn link krijgt als je je inschrijft) kun je wel even kijken of je het zelf ook de moeite waard vindt.
Heb ik een kredietkaart nodig om me in te schrijven voor de cursus?
Ja. Heb je die niet, dan kun je eventueel eens lief kijken naar iemand die er wel een heeft. Als je je later wilt registeren om YNAB te gebruiken, dan is dat wel via kredietkaart. De meeste cursisten regelen de jaarlijkse betaling van YNAB ook met een vriend die wel VISA heeft, of laten hen een giftcard aankopen en betalen die dan terug.
Help, ik krijg mijn man niet mee. Kan ik dan wel zelf aan de slag met een budget?
Zoals met de meeste dingen -behalve een zak chips eten- is met twee leuker dan alleen. Toch kun je ook aan de slag gaan met een budget zonder dat je partner enthousiast is. Mijn ervaring leert dat heel wat partners alsnog interesse krijgen als ze na een tijdje zien dat YNAB gebruiken flink wat voordelen heeft. In de meeste relaties is het zo dat er iemand de grote trekker en enthousiasteling is, en iemand die bereid is om erin mee te gaan. Of niet. Ook dan zijn er mogelijkheden om de touwtjes in handen te nemen. In de cursus leg ik je uit hoe je dat kunt doen.
Wat als ik het nog steeds niet snap?
Geen paniek, doorheen de cursus kun je vragen stellen via reacties, en ik ben bereikbaar via mail.
Is dat allemaal in het Engels? Ik snap geen Engels.
YNAB is een Amerikaans programma, en de tutorials zijn dus in het Engels, net als de interface van het programma dat je gebruikt om te budgetteren. Ik merk dat heel wat mensen hun tanden stukbijten op wat een checking account is, wat het betekent om in overdraft te gaan, en wat ze in godsnaam bedoelen met een reconciliation. Mijn cursus is in het Nederlands, met een West-Vlaams accent in de video’s. Ik leer je hoe je je categorieën in het Nederlands zet, zodat je eens je de methode snapt eigenlijk nog weinig last zult hebben van een taalbarrière.
Is dat dan gekoppeld aan je bank?
Wel, neen. In Amerika hebben ze de mogelijkheid om transacties automatisch binnen te halen in YNAB, maar bij ons lukt dat niet, en maar goed ook. YNAB werkt veel beter als je elke uitgave en elke euro die binnenkomt zelf bijhoudt. Op die manier ga je bewuster om met je geld, en dat heeft alleen maar voordelen, geloof me.
Wat als ik deze cursus nu niet kan volgen?
Dat geeft niet. Als je je hebt ingeschreven blijft alles onbeperkt toegankelijk. Je kunt dus aansluiten op een moment dat het je uitkomt.
Wat heb ik allemaal nodig om de cursus te kunnen volgen?
Je goed humeur, een account bij YNAB (de eerste 34 dagen zijn gratis), internettoegang en een computer die video kan afspelen. De mobiele app van YNAB op je telefoon kunnen installeren is handig, maar niet noodzakelijk.
Hoeveel kost deze cursus?
96,80 euro, inclusief BTW.
Hoeveel kost YNAB?
Na een trial van 34 dagen en een extra gratis maand via de link in de cursus betaal je een maandelijks bedrag van tussen de vijf en de zes euro.
Is dat wel veilig?
Ja, want YNAB wordt niet gekoppeld aan je bank. Je voegt zelf je rekeningstand in, en via transacties ingeven hou je bij hoe het zit. YNAB volgt alle protocols voor financiële data en is dus perfect veilig.
Werk jij voor YNAB?
Neen, ik ben een enthousiaste fan.
Kan ik YNAB niet gebruiken zonder jouw cursus?
Zeker wel. Mijn cursus is een antwoord op de vele vragen die ik kreeg, van mensen die met YNAB wilden beginnen maar vast kwamen te zitten in het Engelse financiële jargon, niet goed snapten hoe de methode in elkaar zat, of gewoon op zoek waren naar een shortcut waarmee ze zo snel mogelijk aan de slag konden.

Begin nu!Nog wat resultaten uit de gebruikers-enquete die ik na de vorige cursus heb verstuurd:

- 86,8 procent van de cursisten zou de cursus aanraden aan een vriend. De andere 13,2 procent gaf aan het te overwegen.

- verschillende mensen mailden om te zeggen dat hun leven al op enkele weken tijd ten goede was veranderd.

- dit is slechts een greep uit de vele positieve reacties

- en ja, mijn accent, dat moet je erbij nemen.