YNAB - budgetteren voor beginners

Omdat weten hoe ver je komt met je geld nu belangrijker is dan ooit.

Deze cursus is dicht. Zet je op de wachtlijst om een mail te krijgen als hij weer opent.

Geldzorgen kunnen enorm aan je vreten.

In tijden van onzekerheid en crisis is het belangrijk om de feiten zo snel mogelijk duidelijk te krijgen, zeker op financieel vlak. Je wilt weten hoe ver je komt met de middelen die je hebt.


Je wilt jezelf in staat stellen om je kosten onder de loep te nemen door nieuwe ogen, op basis van de veranderde situatie. Zodat je niet-essentiële zaken die aan je mogelijkheden knabbelen zo snel mogelijk kunt elimineren. Fitness-abonnementen die nu niks voor je doen. Apps en abonnementen die je niet gebruikt.

Het is wat het is: je wilt weten of jouw middelen corona-proof zijn, en liefst zo snel mogelijk.

Het is normaal dat je even verlamd was door de gebeurtenissen, maar het is tijd om in gang te schieten en jouw concrete situatie in de ogen te kijken.

Misschien zijn bepaalde zaken plots erg onzeker. Zal je volgende maand wel betaald worden? Hoe zit het met je werkzekerheid tout court? Wat als je plots door je geld zit? Je bent niet alleen in deze gekke situatie, maar dat wil niet zeggen dat het niet gigantisch stresserend kan zijn, los van al de rest.

In tijden van onzekerheid is het essentiëler dan ooit om de dingen waar je wel controle over hebt niet aan het toeval over te laten. Jij moet nu weten hoe lang je in dit nieuwe normaal kunt leven zonder in de problemen te komen. Wat jij nu nodig hebt. Of het je zal lukken, of je hulp nodig hebt en waar je die hulp kunt krijgen.

Een blik op je bankrekening is te vaag. Hoe weet je hoeveel je nodig hebt voor boodschappen de komende tijd?

Hoe zie je dat wat nu wegvalt aan uitstapjes kan verschoven worden naar het opvangen van tijdelijke werkloosheid?

Het is absoluut noodzakelijk om prioriteiten te stellen voor het geld dat je nu hebt, financiële stress tot een minimum te beperken, en op die manier controle te bewaren in onzekere tijden.

Ook als je minder geld ter beschikking hebt dan je zou willen of had verwacht, is het nu het moment om ervoor te zorgen dat je dat geld zo beheert dat het jou duidelijkheid en controle verschaft.

You Need A Budget zal je daarbij helpen.

Het is een app die al heel wat jaren levens verandert, inclusief dat van mij. En in deze gekke situatie is het voor mij nog een groter godsgeschenk dan anders.


Deze cursus is niet open voor inschrijvingen

Deze cursus is dicht. Zet je op de wachtlijst om een mail te krijgen als hij weer opent.

Wat gebeurt er bij jou als er vandaag een factuur in de bus valt van zevenhonderd euro?

Zou je bloeddruk ongekende hoogtes bereiken, of blijf je kalm omdat je weet dat alles onder controle is?

Doet zo'n zogenaamd onverwachte tegenvaller een gewone maand omslaan in een dramatisch, of kun je met wat schuiven de brandjes blussen en verder gaan met je leven zonder grote crisis of slapeloze nacht?

Het antwoord op die vraag bepaalt je levenskwaliteit gigantisch.

Zeker nu, in tijden waarin je meer aan je hoofd hebt dan geld alleen, maar geld wel bepalend is voor hoe jouw toekomst eruit ziet.

Als je nu meer dan ooit over je rekeningen gebogen zit zoals de dame op de foto hierboven, weet dan dat je niet alleen bent. Heel wat mensen hebben nu enorm veel stress over geld. Dat is niks om je over te schamen, beloof me alleen dat je ermee aan de slag gaat, zodat het je niet verlamt en in de problemen brengt.

Misschien denk je dat je weinig invloed hebt op je situatie, net zo weinig als je invloed hebt over dit virus en hoe het zich verspreidt. Maar dat is niet zo.

Misschien denk je dat je, om meer geld ter beschikking te hebben, een van onderstaande dingen moet doen:

- meer geld verdienen (maar hoe doe je dat als je je job kwijt bent, dreigt te verliezen, of minder werkuren dan ooit hebt omdat de kindjes thuis zijn?)

- minder geld uitgeven (maar hoe weet je dan hoeveel je exact over hebt?)

- de toekomst kunnen voorspellen (alvast niet gelukt)

- de cijfers van de lotto kunnen voorspellen

- over bakken wilskracht beschikken

- trouwen met een rijke partner (ook lastig vanuit quarantaine)

Niks van die zaken is gelukkig waar.

Met de juiste strategieën kun je er ook met een klein of onregelmatig inkomen voor zorgen dat je budget een baken is dat je door deze onzekere tijden loodst.

Beginnen met een budget is volgens mij het belangrijkste dat je nu moet doen om alles financieel zo goed mogelijk onder controle te houden, zodat alles kristalhelder is, en je niet hoeft te stressen als dat niet nodig is.

Ik heb ondertussen honderden mensen geleerd hoe zij kunnen stoppen met stressen over geld, en in deze tijden wil ik daar extra hard mijn best voor doen.

Het antwoord op al je problemen is een budget.

Een budget is jouw meest krachtige wapen om van paniek naar de concrete acties te gaan, die jou nu zullen helpen om hier heelhuids door te komen.

"Ik heb de afgelopen weken al zo vaak gedacht dat ik zo dankbaar ben voor mijn budget in YNAB. Deze hele toestand 1 jaar geleden, en alles had er zo anders uitgezien. Zo dankbaar voor YNAB en jouw cursus".

- reactie in de private Facebookgroep voor deze cursus

"Megablij met YNAB. Ik moet binnenkort bevallen en moest normaal nog even werken, maar ik ben nu al met ziekte thuis gezet. Met andere woorden: een maand vroeger starten met zwangerschapsverlof, en dus ook een maand minder na de geboorte. Meteen een plan gemaakt om toch even lang thuis te kunnen blijven met mijn kindje. Op 5 minuten was de klus geklaard, dankzij YNAB. Oef."

- reactie in de private Facebookgroep voor deze cursus

Deze cursus is niet open voor inschrijvingen

Deze cursus is dicht. Zet je op de wachtlijst om een mail te krijgen als hij weer opent.

"Getwijfeld of ik niet te weinig wilskracht had voor een budget en omdat ik dacht dat ik nooit meer iets leuks zou mogen kopen. Ondertussen weet ik dat YNAB juist mijn grootste vrijheid is, en dat ik nooit meer terugwil naar voor YNAB. Fan for life!

Ik zeg het niet snel, maar je cursus verandert levens".

- Feedback via mail

Of je gezond blijft of niet, dat hangt af van voorzichtigheid en geluk.

Ik wou dat ik je daarmee kon helpen, maar ik kan niet meer zeggen dan de experts: handen wassen en afstand bewaren.

Ik kan je wel helpen met hoe je je voelt over je geld, en snel zelfs.

Mijn online cursus helpt je om op een tweetal uur klaarheid te scheppen in jouw specifieke situatie, door een budget op te stellen, en het geld dat je nu hebt te verdelen over verschillende categorieën. Daarbij maak je onderscheid tussen de kosten die noodzakelijk zijn (jouw noden) en de extra's. Op die manier zie je snel wat een maand in jouw leven je kost. Zeer belangrijk om weten, zeker in onzekere tijden waarin er nu of binnenkort misschien wel minder binnenkomt.

Een budget verschaft antwoord op een paar vragen die je nu misschien stress geven.

  • moet ik voor bepaalde zaken uitstel van betaling vragen?
  • hoe kan ik het meeste maken van wat ik heb, zodat ik mezelf en mijn geliefden kan voorzien van zekerheid en veiligheid?
  • hangt het spel op de iPad van mijn kind vast aan mijn kredietkaart, en moet ik daar niet snel iets aan doen?
  • moet ik als zelfstandige asap op zoek naar nieuwe klanten en opdrachten, of kan ik dit wel even uitzweten zonder mijn volledige business plan overhoop te gooien?
  • ...

Geld is zo belangrijk, dat je het niet aan het toeval mag overlaten.

Beslissingen zijn nu belangrijk, en dan liefst goede, bewuste, die niet geïnspireerd zijn door zenuwen en paniek. Daar kan een budget je enorm mee helpen.

Als jij er verantwoordelijk voor bent dat je gezin hier heeldhuids doorkomt, dan is het essentieel dat je vandaag nog in gang schiet met niet alleen je situatie in kaart brengen, maar er proactief voor zorgen dat je nu de juiste keuze maakt met elke euro die binnenkomt. Ik kan je daarmee helpen, en ik wil dat graag vandaag nog doen.

Het enige dat je moet doen, is aan de slag gaan met een budget.

Dat is makkelijker dan je denkt.

Mensen die daar weigerachtig tegenover staan, hebben vaak een verkeerd beeld van wat een budget wel is, en wat niet.

Ik bedoel niet niet dat je vanaf nu je uitgaven moet noteren in een excel of huishoudboekje. Dat heb je misschien al gedaan, en misschien ben je toen net als ik tot de vaststelling gekomen dat dat je niet meer oplevert dan een schuldgevoel over die te dure koffies in de Starbucks. Of in deze gekke tijden: over wat het kost om een pizza te laten leveren of een voorraad wc-papier aan te leggen.

  1. Werken met een budget is geen straf, en ook geen beperking van je vrijheid. Het is wel de manier bij uitstek om je geld in te zetten waar het nu het meeste nodig is. Waardoor je meer mogelijkheden hebt, en veel minder stress. Dat is pas vrijheid.
  2. Budgetteren heeft niks te maken met de toekomst kunnen voorspellen. Integendeel: het zorgt ervoor dat je in de realiteit van elke dag keuzes maakt die overeen komen met wat jij met je geld wilt doen. Ik wist niet dat het coronavirus op ons pad zou komen, maar ik vul wel al jaren systematisch mijn "noodpotje", een categorie waarin ik geld stop voor als het eens wat minder gaat. Dat kon een been breken zijn, of een tijdelijke vermindering van opdrachten. Of een coronacrisis dus. Maakt niet uit wat het is, zo lang je maar een buffer hebt om dergelijke tijden te overbruggen.

    Is wat in dat noodpotje zit niet voldoende om erdoor te geraken tot dit nieuwe normaal weer in de buurt van het oude normaal komt? Dan kan ik wat geld uit mijn potje halen van "paasvakantie 2020", waar het geld inzit dat de vliegtuigmaatschappij en Airbnb terug heeft gestort voor de reis naar Rome die in het water viel. En zo heb ik wel nog potjes en opties. Een blik op mijn bankrekening zou me nooit dezelfde informatie verschaffen, en zonder YNAB zou ik ook geen benul hebben van het feit dat ik soms 200 euro meer of minder uitgeef per maand aan boodschappen en wat ik moet doen om er de komende maanden voor te zorgen dat ik in het onderste uiterste blijf om ook daar wat marge in te bouwen. Het goede nieuws is, dat jij vandaag nog kunt beginnen met jouw eerste budget. Dat ik je kan leren hoe je dat het beste aanpakt, in deze situatie.
  3. Heb je geen regelmatig inkomen? Dan is budgetteren pas echt iets voor jou. Hoe minder je op bepaalde momenten ter beschikking hebt, hoe belangrijker het immers is om intentioneel om te gaan met wat je wél hebt. Ook als je schulden hebt is budgetteren een heel goed idee: zo kom je er immers aan sneltempo weer vanaf, zodat je weer geld overhoudt.
  4. Budgetteren is boven al een manier om op elk moment klaarheid te hebben, en daardoor nooit meer een minuut slaap te moeten laten over geld. Controle hebben over je financiën is een van de beste manieren om weer goesting te krijgen in je leven en de mogelijkheden ervan. Ook en misschien nog meer in onzekere tijden als deze.

You Need A Budget is een app die budgetteren niet alleen makkelijk maakt, maar ook leuk. Zo leuk dat zelfs de grootste financiële nitwit als ik er een beetje verslaafd aan is geraakt. Dankzij YNAB is omgaan met je geld een spel dat je maand na maand oplevert.

Beginnen met YNAB wordt extra makkelijk als je mijn online cursus gebruikt om je op gang te trekken. Ik voorkom dat je vast komt te zitten door Engelse termen die je niet snapt, of vragen die bij je opkomen. In de cursus leer ik je in het Nederlands hoe je YNAB op dagelijkse basis gebruikt, en je eerste budget opstelt.

Dit is het plan:

1. Koop de cursus "YNAB-budgetteren voor beginners" door op een van de aankoopknoppen op deze pagina te klikken en te betalen met je kredietkaart of Paypal. Ook andere opties zijn mogelijk.

2. Registreer je voor de 34 dagen gratis die je van YNAB krijgt, en gebruik de partnerlink die je in mijn cursus vindt. Op die manier krijg je een extra maand gratis als je na 34 dagen beslist om een abonnement te nemen op YNAB.

3. Neem de cursus door, en begin YNAB te gebruiken.

4. Boek zo snel resultaat dat de cursus en je YNAB-abonnement zich, zoals bij al mijn cursisten, in geen tijd terugbetalen en je nooit meer terug wilt naar waar je je op dit moment bevindt.

In mijn geval zorgde YNAB de afgelopen jaren voor het leven waar ik lang alleen maar van kon dromen. Een leven met regelmatige vakanties met mijn gezin. Een leven waarin ik kon sparen om eindelijk in dat sterrenrestaurant te gaan eten waarvan ik dacht dat ik er het geld niet voor had. En dat terwijl ik als zelfstandig journalist vaak periodes heb waarin er amper geld binnenkomt. De tijd dat ik daar stress van kreeg is dankzij YNAB al vele jaren achter de rug. En ook nu, in tijden van corona, is YNAB mijn reddingsboei.

"Ik dacht vroeger dat ik me bewust was van mijn uitgaven, maar merkte dat ik op het eind van de maand toch vaak met een wrang gevoel achterbleef en niet zoveel geld opzij kon zetten als ik eigenlijk wilde. Sinds ik YNAB gebruik, heb ik pas écht het gevoel dat ik mijn budget in handen heb. En de puzzelaar in mij doet niets liever dan die rode en oranje vakjes omzetten in groene ;-)"

- Silke Desaever, lezeres tales from the crib en beginnend diëtiste

Een online cursus voor mensen die aan de slag willen met You Need A Budget, de app die het makkelijk maakt om op elk moment te werken met wat je hebt.

Hoe ziet zo'n online cursus eruit?

Een blik achter de schermen!



Starten met een budget in YNAB? De max!

Maar hoe begin je eraan?

Misschien heb je al pogingen achter de rug om de touwtjes weer in handen te nemen.

Misschien begon je met het bijhouden van je uitgaven in Excel of een budgetplanner op papier. Misschien nam je je voor om minder impulsaankopen te doen, zodat je meer kunt sparen. Misschien schrapte je de belegde broodjes en nam je weer boterhammen mee naar je werk, of installeerde je een app op je telefoon waarin je je uitgaven systematisch bijhield.

Om dan tot het besef te komen dat al je goede intenties je weinig anders opleverden dan schuldgevoel bij het kijken naar je uitgavenoverzicht, of erger nog: dat deprimerende gevoel dat het allemaal toch niks uitmaakt.

Na een zoveelste mislukte poging blijf je soms nog gefrustreerder achter dan je al was.

Dit is de reden dat de meeste mensen amper iets overhouden, ondanks hun goede bedoelingen:

Ze hebben een paar ideeën over wat beter kan en moet. Ze hebben al een en ander gelezen over budgetteren en je financiële dromen waarmaken. Ze hebben goede intenties. Ze zijn bereid om aan de slag te gaan.

Alleen slagen ze er niet in om al die kennis om te zetten in een systeem dat voor hen werkt in het echte leven.

Ze denken dat dat ligt aan een gebrek aan karakter of wilskracht, en geven teleurgesteld op.

Zonder helder actieplan dat je leert hoe je de centen die je ter beschikking hebt zo efficiënt mogelijk inzet, is het haast onvermijdelijk dat je aan het einde van de maand weinig overhoudt om leuke dingen mee te doen.

Dit is de reden dat mensen zich verslagen voelen:

Ze nemen financiële beslissingen op basis van hun rekeningstand. Die zegt weinig.

Je bank weet immers niet hoeveel er van dat bedrag nog nodig is voor boodschappen en huishoudelijke herstellingen deze maand. Of er een jaarlijkse afrekening van een paar honderd euro van dat bedrag moet die overmorgen in de bus valt. En zo komt het dat een paar schoenen dat als zeer verdiend voelde na een week van hard werken een heel wrange nasmaak krijgt als de week na de aankoop blijkt dat je de prijs ervan tekort komt om nog iets te kunnen gaan drinken met vrienden.

Je kunt goede voornemens maken zoveel je wilt, als je beslissingen over geld niet gebaseerd zijn op feiten dan kom je geen stap dichter bij waar je wilt zijn.

Je vraagt je af waarom je bankrekening leeg is, en je dagen gevuld zijn met stress, schuldgevoel en negativiteit.

Als het water je aan de lippen staat, dan ga je op zoek naar doekjes voor het bloeden. Een shortcut die je uit paniekmodus haalt.

Nog maar eens opschrijven hoeveel je uitgeeft aan boodschappen elke maand. Nog maar eens zo'n app installeren om te registreren wat het leven kost. Toch maar geen koffie kopen in het station.

Dit is het slechte nieuws: je kunt registreren wat je uitgeeft zoveel je wilt, als je niet in gang schiet met wat je leert is die kennis niks waard. Nul de botten. Ik moet het je niet vertellen. Je koopt niks met schuldgevoel.

Dit is het goede nieuws: deze cursus is voor mensen die klaar zijn om de manier waarop ze met geld omgaan BLIJVEND te transformeren, weer grip te krijgen op hun uitgaven, en dat samen te doen met anderen die dezelfde ambitie hebben. Anderen die net als zij op een strategische en simpele manier willen werken aan tastbare resultaten. Die willen stoppen met registreren, en willen beginnen met werken aan hun dromen en plannen.

Deze cursus is niet open voor inschrijvingen

Deze cursus is dicht. Zet je op de wachtlijst om een mail te krijgen als hij weer opent.

Als je de controle over je geld terugneemt, zijn dit de eerste dingen die je terugkrijgt:

  • een gevoel van rust als je naar je rekeningen kijkt, in plaats van paniek: omdat je ziet dat alles gedekt is dat gedekt moet zijn, ook de zogenaamd onverwachte uitgaven die meestal eerder kwestie zijn van wanneer, en niet van of. Gedaan met onverwachte rekeningen van 700 euro voor een herstelling aan je wagen die heel je maand in mineur doen verlopen. YNAB zorgt voor een helder plan, waardoor je je nooit meer schuldig moet voelen als je jezelf beloont met een paar schoenen. Je weet dat het kan, en dat maakt geld uitgeven leuker dan ooit.

  • tijd en energie. Omdat je je niet constant zorgen moet maken over je geld en of je er wel de maand mee doorkomt, is er weer ruimte om te plannen en te spelen en leuke dingen te doen met de mensen die je graag ziet. Of de vakantie te nemen waarvoor je al jaren veel te druk aan het werken bent.

  • hernieuwd enthousiasme: als je twijfel, verwarring en stress wegneemt en trouw kunt blijven aan jezelf en aan je financiële dromen en doelen, haal je niet alleen meer uit je leven, je leeft ook op.

  • trots: het doet wat met een mens om de stress over geld achter je te laten. Mijn cursisten gaan op een paar maanden tijd van gestresseerd en overweldigd naar opgelucht en verbaasd over nieuwe mogelijkheden als gezinsvakanties, weer gaan studeren of andere zaken waarvan ze al vele jaren dachten dat ze financieel niet mogelijk waren. En neen, daar moeten ze niet meer voor gaan werken, integendeel. Vaak is YNAB de tool die ervoor zorgt dat ze inzien dat al dat stressen en werken eigenlijk niet eens nodig is. Hun dagen, weken en maanden verlopen veel stabieler en met intentie, en dat is terecht iets om trots op te zijn.

Chronische geldzorgen hebben drie grote oorzaken:

OORZAAK 1: EEN GEBREK AAN INZICHT

Hoeveel geld geef jij elke maand uit aan boodschappen? En hoeveel aan restaurantbezoek en uitstapjes? Heb je een idee hoeveel je op maandbasis moet rekenen voor grotere, jaarlijkse kosten? En wat er in zo'n gemiddelde maand nog overschiet voor kledij? Heb jij gemiddelde maanden, of schiet het vaak alle kanten uit? En wat met maanden vol onzekerheid, zoals nu? Hoe weet je in die maanden hoe ver je komt, en wat je nodig hebt?

Zolang je daar geen beeld van hebt, kun je geen grip krijgen op je geld.

OORZAAK 2: EEN GEBREK AAN OVERZICHT

Je hebt vast een paar bankrekeningen, en je ziet de facturen binnenkomen, maar heb je ook een globaal overzicht? Weet je hoeveel budget je kunt of wilt spenderen aan bepaalde zaken, en wanneer je dat gaat doen?

Weet je wanneer je ruimte hebt voor een grotere aankoop, en die met vertrouwen kunt doen? Weet je wanneer je op schema zit om je financiële dromen waar te maken?

Overzicht geeft rust en helderheid, en dat is wat je nodig hebt om stress uit je leven te bannen.

OORZAAK 3: EEN GEBREK AAN EEN SYSTEEM

Als je elke dag opnieuw het warm water moet uitvinden en met de natte vinger moet bepalen wat je gaat doen, dan blijf je ter plaatse trappelen. Je ziet door het bos de bomen niet meer en loopt daardoor altijd rond met het gevoel dat je overal tegen grenzen aanloopt en maar niet vooruit raakt in je leven. Al helemaal niet binnen de periode die je voor ogen had.

Je focust zo hard op resultaten die er maar niet komen, dat je vergeet dat het de systemen zijn die je ergens brengen. Wat je systematisch herhaalt zorgt voor resultaat.

Een concreet, strategisch stappenplan dat bij jou past is niet alleen de snelste manier om te stoppen met stressen over geld, het is ook de rechte weg naar eindelijk wel dingen gedaan krijgen. Je uitgaven niet meer aan het toeval overlaten werkt verslavend.

Je denkt dat je niet voldoende wilskracht hebt om een plan te volgen?

Lees dan vooral verder!

Shhhhht… de meeste mensen doen maar wat.

Je denkt misschien dat andere mensen hun zaken beter voor elkaar hebben, maar de realiteit is anders.

Sterker nog: zij die ervoor kiezen om de zaken niet aan het toeval over te laten, maar te focussen aan de hand van een flexibel budget, zijn diegenen die de anderen ver achter zich laten.

De meeste mensen lezen niet eens zo ver als jij nu doet. Alleen al dat geeft je een aanzienlijk voordeel.

Net als beseffen dat je perfect kunt stoppen met je nattevingerwerk.

Dat systeem bestaat al. Het heet You Need A Budget, en ik heb een online cursus in het Nederlands gemaakt waarmee je op een uur of twee je eerste budget opstelt. Daarna keer je nooit meer terug naar een leven zonder budget, dat geef ik je nu al op een blaadje.

Deze cursus is niet open voor inschrijvingen

Deze cursus is dicht. Zet je op de wachtlijst om een mail te krijgen als hij weer opent.

"Toen ik las over de cursus van Kelly hield ik al enkele jaren onze uitgaven bij.
Ik was sceptisch omdat ik me niet kon voorstellen hoe het onze situatie kon verbeteren. We zaten toen in de lastigste periode van ons leven, met een torenhoge huislening en mijn man die net zijn ontslag had ingediend. Ik dacht dat je dan mocht budgetteren zoveel je wilt, de situatie is wat ze is.

Niets bleek minder waar. Een jaar nadat we met YNAB zijn gestart gaat het stukken beter, terwijl we niet meer verdienen. We zijn zelfs al op vakantie kunnen gaan met de kindjes, iets dat ik echt niet voor mogelijk had gehouden na ons bouwproject, en er zijn plannen voor een volgende vakantie.

Ik heb drie jonge kinderen, ik had geen zin om het zelf uit te zoeken en gefrustreerd te raken omdat ik het niet snapte, waardoor ik vast was gestopt. De cursus was hapklaar, en op twee uur en half had ik mijn eerste budget opgesteld. We gebruiken het ondertussen ook voor Klaas zijn zaak, en hebben nooit nog problemen met BTW."

- Joyce, mama van drie kinderen tussen 3 en 6 jaar en getrouwd met Klaas

"Deze cursus was het beste kerstcadeau dat ik mezelf ooit gaf. Dankzij jouw uitleg en de facebookpagina is mijn euro beginnen vallen en zie ik ook het belang in van zo'n budgetteringstool. Gisteren kreeg ik bijvoorbeeld wat cash toegestopt van mijn grootouders. Vroeger stak ik dat geld in mijn portemonnee of liep ik direct naar de winkel voor prullen, nu ging ik netjes naar mijn bank om die euro's op mijn rekening te storten, om 2 minuten later enthousiast potjes te gaan vullen. Dát is nu echt 's bewust omgaan met geld en I love it."

- Riella, cursist van YNAB voor beginners

Deze cursus is niet open voor inschrijvingen

Deze cursus is dicht. Zet je op de wachtlijst om een mail te krijgen als hij weer opent.

You Need A Budget is een systeem dat werkt.

Een compleet actieplan dat je leert om elke euro die binnenkomt een job te geven. Ik heb het niet bedacht, maar ik ben wel al vele jaren fan, omdat het mijn leven en dat van mijn cursisten op fenomenale wijze verbeterde. Ook als ze over een klein of onregelmatig inkomen beschikken.

You Need A Budget is een budget-app die levens verandert.

Overdreven? Google dan maar eens. Of lees de getuigenissen op deze pagina erop na. Ik krijg elke maand een hoop mails van mensen om me te bedanken om hen op weg te zetten.

You Need A Budget is niet moeilijk, maar je moet het systeem dat erachter zit even snappen. Dat systeem is immers opgebouwd uit een paar basisregels die ervoor zorgen dat je niet alleen registreert, maar ook orchestreert en je geldzaken op een strategische manier in handen neemt.

De dingen die ik de afgelopen jaren van mijn bucket list heb kunnen vinken als freelance journalist met een onregelmatig inkomen bewijzen dat het werkt. Ooit was ik bang voor geld, en facturen en enveloppen met betaalopdrachten die ik niet had zien komen. No more. Nu ga ik met veel vertrouwen op reis, maak ik spaardoelen aan die ervoor zorgen dat ik in dat peperdure sterrenrestaurant kan gaan eten waar ik vroeger alleen van kon dromen. Koop ik schoenen in prijscategorieën die vroeger ondenkbaar waren, omdat ik weet wat ik over heb en daardoor heel bewust kan kiezen voor betere aankopen.

Het lijstje met veranderingen die budgetteren met YNAB voor mij teweeg bracht is lang.

- Dankzij YNAB kon ik als freelancer zestien weken zwangerschapsverlof nemen bij de geboorte van mijn beide kindjes, in tegenstelling tot veel van mijn collega’s die het vaak maar met zes weken konden stellen omdat hun inkomsten terugvielen.

- Ik durfde beginnen aan het bouwproject dat ik nooit voor mogelijk hield, omdat ik zwart op wit zag wat kon en wat niet. Ondertussen wonen we al meer dan een jaar in ons droomhuis, en nog elke ochtend denk ik dat ik amper kan geloven dat het echt is gelukt, en zonder kleerscheuren of droge boterhammen.

- Ik ging eten in die ene sterrenzaak waar ik al tien jaar van droomde, nadat ik maand na maand geld budgetteerde tot ik voor de full experience kon gaan.

- Er zijn de vele heerlijke vakanties waar plots wel geld voor bleek, ook in het jaar nadat we bouwen. We gingen sinds onze bouw naar Malaga, Londen en Zweden, en dat verliep allemaal pijnloos én perfect binnen budget.

- Er is budget om in mezelf te investeren, door middel van online cursussen en kooklessen en vormen van zelfzorg waar vroeger nooit marge voor was. En neen: ik verdien niet eens meer, ik werk en verdien minder dan in de jaren dat alles krap voelde.

- En boven al: er is een gevoel van rust in mijn hoofd dat ik nooit voor mogelijk hield als het over geld ging, wat voor mij compleet onbetaalbaar is. Deze crisis bewijst het voor mij nog maar eens: er gaat weinig boven financiële duidelijkheid op elk moment. Ook, en zeker, op de onverwachte.

Ik werk niet harder, ik ga alleen veel slimmer om met het geld dat ik heb.

Zonder concrete stappen ben je aan het gokken. YNAB gebruiken neemt het nattevingerwerk weg.

Het systeem is gebaseerd op de realiteit van de echte wereld, waarin een stevige verkeersboete of uitgevallen tandvulling een goede maand financieel in de soep kan doen draaien en het niet de vraag is of er een distributieriem van je auto zal moeten vervangen worden, maar wanneer. (zeven honderd euro en iets, maat. Been there, done that)

Als je klaar bent om beperkende gedachten als “ik kan geen plan volgen” of “alles draait bij mij toch altijd in de soep” achter je te laten, en aan de slag te gaan met een systeem dat je weer controle geeft over je geld en je leven, dan is mijn online cursus YNAB voor beginners echt iets voor jou. Het vergt een kleine investering in tijd en geld, maar die valt in het niet als je er de vele fantastische resultaten van mensen zoals jij en ik naast legt. Als ik het kan (ik had ooit 28 procent voor een examen wiskunde, en een 4 op 20 voor Economie tijdens mijn studies Journalistiek), dan kan jij het zeker.

Ga van geen idee hebben van waar je geld naartoe gaat (omdat je denkt dat het is wat het is)

—> naar een financiële situatie waarin jij alle touwtjes in handen hebt om van je geld weer een bron van plezier te maken

Met deze cursus leer je op een paar uur en in het Nederlands hoe je een budget opstelt dat werkt voor jouw situatie.

Ik leer je:

- je budget zo te verdelen dat je ziet wat je nu nodig hebt en wat je kunt missen

- ervoor te zorgen dat je vaste kosten gedekt zijn, zodat je leukere uitgaven met meer plezier en vertrouwen zult doen dan ooit tevoren

- grote jaarlijkse kosten in kleine stukjes opdelen, zodat ze minder doorwegen en je nooit meer voor onaangename financiële verrassingen komt te staan

- elke maand geld sparen dat je kunt gebruiken om werk te maken van je langetermijndoelstellingen

- afscheid nemen van leven van loon tot loon, en een buffer opbouwen die je in staat stelt om veel geruster te leven

"Als complete computernitwit kon ik moeilijk overweg met het programma YNAB. Na het volgen van de cursus "YNAB voor beginners" van Kelly begrijp ik eindelijk hoe alles in zijn werk gaat. Stap voor stap legt ze je op een verstaanbare manier uit hoe je met het programma aan de slag gaat en het fijne is: de cursus betaalt zichzelf gewoon terug."

- Lieselotte Six, van de blog shoutyourheartout.com.

Deze cursus is niet open voor inschrijvingen

Deze cursus is dicht. Zet je op de wachtlijst om een mail te krijgen als hij weer opent.

Dit krijg je:

Ik weet het, de cursus en wat je zult leren zijn in principe veel belangrijker dan wie die cursus geeft, maar geloof me als ik zeg dat ik al mijn cursisten van aan de zijlijn toejuich en ongelooflijk hard meeleef met al hun financiële successen.

Dit krijg je ook:

- Een online cursus met video, blogposts, screenshots, checklists en meer, waarmee je op een uur of twee van start kunt gaan met jouw eerste budget in YNAB.

Door middel van deze cursus leer ik je stap voor stap werken met You Need A Budget, een digitale tool die je in staat stelt om je budget van overal te beheren en aan te passen.

- Een link waarmee je na een gratis probeerversie van 34 dagen van het programma You Need a Budget nog eens een maand gratis krijgt als je je registreert voor een jaar. (de jaarprijs voor YNAB bedraagt 75 euro en staat los van deze cursus. Ik werk niet voor YNAB, ik ben alleen een enthousiaste evangelist)

Zo ziet mijn online cursus "Ynab - budgetteren voor beginners" eruit:

MODULE 1: WAAROM EEN BUDGET JE KAN REDDEN

In deze module leg ik je de basis uit van het YNAB-systeem. Ik vertel je wat een budget is, en ik besteed ook aandacht aan wat het niet is. Daarna vertel ik je hoe YNAB werkt, en wat de vier regels zijn die alles bepalen.

MODULE 2: AAN DE SLAG!

Nu je weet hoe YNAB er ongeveer uitziet, is het tijd om aan de slag te gaan met je allereerste budget. In deze tweede module toon ik je hoe je je registreert bij YNAB (als je dat doet met mijn link, dan krijg je na je eerste 34 dagen gratis een maand extra bij je registratie voor een jaar op de app), hoe je verschillende rekeningen toevoegt en in je verleden duikt.

MODULE 3: BUDGETTEREN MAAR!

In deze module leer ik je waarom de plaats van je geld minder belangrijk is in YNAB dan de taak die je aan elke euro geeft. Ik leer je ook hoe je transacties ingeeft van op het even welke plek, en wat je best doet met uitgaven met visa en cash.

MODULE 4: YNAB IN JE DAGELIJKS LEVEN

Je hebt ondertussen een serieuze weg afgelegd. Een systeem heeft evenwel alleen maar zin als je het ook onderhoudt. Deze module gaat over hoe je door middel van kleine acties altijd kunt rekenen op dat systeem, hoe je het up to date houdt, aanpast naar believen en er zo voor zorgt dat het een immer betrouwbare compagnon de route is, en geen extra to do op je lijst.

Ik leer je hoe je aan de slag gaat met een dagelijkse budgetroutine, hoe je je partner mee aan boord krijgt, hoe je het volhoudt en hoe je ervoor zorgt dat je budget blijft kloppen.

MODULE 5: EXTRA TIPS!

Aan het einde van de cursus krijg je een paar van mijn beste tips om van YNAB een way of life te maken. Ik leer je onder meer hoe de functie "quick budget" je leven makkelijker maakt, hoe je budgetteert als je blut bent of schulden af te betalen hebt, wat je doet als je budget niet meer klopt, en hoe je concreet aan je dromen werkt met spaardoelen en ander leuks.

Deze cursus volg je wanneer je wilt, op je eigen tempo, en blijft altijd beschikbaar om te herbekijken eens je hem hebt aangekocht.

"Kelly, we love you. Voor het eerst in mijn leven heb ik het gevoel dat ik grip heb op mijn financiën. Niet dat het anders problematisch was, maar ik leefde in onwetendheid. Ik heb nu zoveel meer deugd van mijn plezieruitgaven, omdat ik ervoor gespaard heb en weet dat het mag."

- feedback via mail

Handig!

Je logt in op een moment dat het jou uitkomt, en klikt door naar de lessen.

Die volg je op je eigen tempo en als jij er zin in hebt.

Je kunt altijd terugkeren om ze te herbekijken.

Je hoeft je dus nooit te verplaatsen, de cursus landt in jouw mailbox van zodra je hem aankoopt.

Je kunt direct starten met You Need A Budget via een probeerlink waarmee je 34 dagen gratis krijgt. Daarna beslis je of je ermee verder wilt gaan, en dan betaal je een jaarlijks bedrag aan YNAB van ongeveer 75 euro per jaar (6,25 euro per maand). Met mijn link krijg je daar een 13de maand gratis bij, wat het totaal brengt op 5,75 euro per maand, de prijs van een belegd broodje met zalm. Geloof mij en al mijn studenten: daarvoor kun je echt niet sukkelen.

Deze cursus hielp ondertussen een grote groep studenten.

Ondertussen heb ik mijn cursisten fantastische dingen zien bereiken.

- Er is J., die in februari verzoop in de geldzorgen en wist dat haar man de maand die volgde zelfstandig zou worden. Met drie jonge kindjes was dat knap onzeker, en dus maakte ze zich grote zorgen over de investering in deze cursus. Dat bleek nergens voor nodig: na een paar maanden YNAB gaan ze deze zomer voor het eerst met het hele gezin op reis, iets dat ze in februari nooit voor mogelijk had gehouden. Niet omdat ze nu meer verdienen, maar omdat J. weet wat ze heeft, en wat niet. En dankzij de methode die je in deze cursus leert eindelijk controle heeft over de centen die ze wél heeft.

- Er is I., die dankzij YNAB ervoor kan zorgen dat haar man een jaar kan gaan studeren, omdat ze weet dat het mogelijk is met de juiste ingrepen.

"YNAB, elke mens uit mijn omgeving weet hoe bezeten ik ervan ben. Het grootste goed dat het brengt, is gemoedsrust. En gemoedsrust over mijn centen, dat is wat mij betreft ónbetaalbaar."

- Nele Caluwé, lezeres van tales from the crib en blogster op missyn.be

"Twee jaar geleden begon ik via een kortingscode op jouw blog met YNAB. Wat een lifesaver is me dat! Ook voor iemand met een (vrij) stabiel inkomen, vind ik het zalig om het budget te doen kloppen en grote toekomstige uitgaven (jaarlijkse autoverzekering, onroerende voorheffing, skireis, zomerreis) te kunnen voorzien en op het moment zelf geen stress te hebben..."

- Stijn Leenknegt, lezer van talesfromthecrib

"We gebruiken YNAB nu anderhalf jaar en het brengt zoveel rust om te weten wat kan en wat niet. Ik deed het vroeger ook in Excel, onze uitgaven bijhouden, en dit pas op het eind van de maand. Om dan te zien dat we soms te veel hadden uitgegeven, grote oeps. Ik budgetteerde er ook niet in; het was pure registratie/bijhouden van uitgaven.

Ynab is anders: geld dat binnenkomt krijgt een functie. Sinds we YNAB gebruiken, hebben we ons spaargeld niet meer moeten aanspreken, nauwelijks nog visa gebruikt, en hebben we altijd een mooi overzicht van wat er waarvoor klaar staat voor welke uitgave. Het geeft heel veel rust."

- Tiny Van Emelen, bloglezeres

- feedback via mail

Deze cursus is perfect voor jou als:

  • geld je op dit moment enorme stress bezorgt, omdat je niet weet hoe de toekomst eruit ziet en moeilijk kunt inschatten wat je nodig hebt en of je huidige budget dat toelaat.
  • je blijft hangen in paniek, overweldiging en onbeslistheid, en eindelijk in gang wilt schieten om jouw situatie helder en onder controle te krijgen.
  • je een plan wilt maken voor de toekomst, op basis van je mogelijkheden.
  • je in deze stresserende tijden controle wil nemen over iets dat je wel in handen hebt: hoe je omgaat met je geld.
  • je je niet op het financiële punt bevindt waarop je je zou willen bevinden. Dat punt is voor iedereen anders. De ene is content met een huurhuis en stromend water, de andere wil ooit in een kasteel op een heuvel wonen of op zijn veertigste met pensioen kunnen gaan.
  • je het beu bent om steeds weer het hoofd boven water te moeten houden en het gevoel hebt dat je wat financiële mogelijkheden betreft ter plaatse blijft trappelen.
  • je eindelijk eens werk wilt maken van je financiële doelen. Zodat je die vakantie wilt maken die al jaren op je bucket list staat, je badkamer kunt renoveren of misschien zelfs dat huis van je dromen kunt beginnen plannen.
  • je niet dag in dag uit bezig wilt zijn met je budget. De software van YNAB maakt het makkelijk om snel up to date te blijven, zodat je er niet constant mee bezig hoeft te zijn.
  • je YNAB al eens hebt geprobeerd maar ergens op bent blijven steken of het niet voldoende begreep om het in de praktijk om te zetten.

Deze cursus is niet voor jou als:

  • je YNAB al een hele tijd gebruikt en het gevoel hebt dat je er helemaal mee weg bent.
  • je wel wilt budgetteren maar verwacht dat je het op twee minuten in de vingers zult hebben. Deze cursus is een shortcut, die je de belangrijkste stappen toont en je bij de hand neemt om goed op te starten en het meeste uit je abonnement te halen. Maar je moet wel bereid zijn om zelf aan de slag te gaan en er de tijd voor te nemen.
  • je op zoek bent naar een magische oplossing. YNAB is veel, maar het is geen app die je installeert en zonder moeite een paar nullen aan je bankrekening toevoegt. Je moet wel bereid zijn om er werk van te maken, maar dan zijn de resultaten wel zeer bemoedigend.
  • je niet geïnteresseerd bent in wat je geld doet en hoe je er meer je eigen zin mee kunt doen.

Je lesgever


Kelly Deriemaeker
Kelly Deriemaeker

Maak kennis met je lerares!

Kelly Deriemaeker (40) is getrouwd met Youri en mama van Dexter (10) en Flo (6). Ze schreef twee boeken, werkte voor zowat alle bladen van Sanoma Magazines, was columnist, blogger, had een podcast die Werk & Leven heet, en je las haar stukken jaren onder meer in Feeling, De Standaard Magazine en Psychologies.

Ze is naast coach en maker van digitale trajecten zot van periodiek vasten, omdat het haar toelaat om zo te eten en te leven dat ze gezond blijft, en op gewicht is en kan blijven. Ze is geobsedeerd door zo efficiënt en gefocust mogelijk werken en leven, omdat het haar toelaat om op tijd aan de schoolpoort te staan, meer dan vijftig boeken per jaar te lezen, te koken uit Simpel van Yotam Ottolenghi en de reizen te maken en de schoenen te kopen die ze wil.



Ik heb na jaren van worstelen met geld geleerd wat werkt en wat niet.

Dit werkte niet:

- registreren zonder een concrete strategie

- wilskracht

- kijken wat er nog overschiet aan het einde van de maand om leuke dingen te doen (niks!)

- hopen op het beste

En dit werkte zoveel beter dan ik had durven dromen:

- elke euro die binnenkomt een concrete job geven, en schuiven als de realiteit dat vraagt

- bijhouden wat binnenkomt en buitengaat en daarmee aan de slag gaan

- kleine veranderingen in plaats van het roer volledig omgooien

- elke maand een plan maken voor mijn geld

Deze cursus is niet open voor inschrijvingen

Deze cursus is dicht. Zet je op de wachtlijst om een mail te krijgen als hij weer opent.

Het zijn stresserende tijden, en ik zou willen dat ik je kon vertellen dat het snel goed komt, maar dat kan ik niet. Ik kan je wel garanderen dat je beter voorbereid bent voor de toekomst, als je nu begint met een budget. Doe dat dan ook, en zie dit als een kans om alles op orde te zetten.

"In december 2013 gooide ik mijn financiële leven overhoop door met YNAB aan de slag te gaan. De eerste maanden was het keihard doorbijten, maar daar pluk ik nu nog iedere dag de vruchten van. In tussentijd ben ik dankzij YNAB en de inzichten die het mij verschaft deeltijds kunnen gaan werken, ben ik klaar om vier maanden voltijds ouderschapsverlof financieel op te vangen zonder mijn spaarboekje leeg te plunderen en als ik mezelf eens goed in de watten wil zetten met een fijn boek of een ander folieke, dan is dat tegenwoordig ook geen probleem."

- Kathleen Verhetsel van verbeelding.org

Cursusoverzicht


  Welkom!
Available in dagen
dagen after you enroll

De cursus die zichzelf in geen tijd terugbetaalt!

Wie YNAB gebruikt bespaart in de eerste maanden gemiddeld een paar honderd euro. Vaak is dat nog veel meer. Hoe dat komt? Omdat je bewuster met je geld begint om te gaan en verstandigere keuzes maakt.

Niet door plots niks meer te mogen kopen, integendeel. Door bewuster om te springen met je geld kun je eindelijk je geld gebruiken om er zonder schuldgevoel leukere dingen mee te doen dan alleen maar rekeningen betalen.

Zie deze cursus dus als een investering in je financiële gemoedsrust voor de toekomst.

Als je ergens een workshop van een uurtje gaat volgen ben je al snel meer dan vijftig euro kwijt. Dat is zonder de brandstof voor je auto gerekend, en de tijd die je kwijt bent om erheen te rijden.

Deze workshop maakt het makkelijker, en is zo goedkoop mogelijk gehouden om je de kans te geven aan de slag te gaan.

Ik leg je doorheen verschillende video's en met teksten en screenshots uit hoe YNAB werkt, en hoe jij het kunt gebruiken.

Zie het als een cursus met een stukje persoonlijke begeleiding, tot je helemaal weg bent.

De moeite? Ik ben zeker van wel!

Heb je na het lezen van de FAQ hieronder nog extra vragen? Stuur me dan een mailtje.

Heel graag tot in de cursus.

Vaak gestelde vragen


Wanneer begint en eindigt deze cursus?
Deze cursus kun je op elk moment aankopen en volgen. Eens je hem hebt aangekocht, kan je op elk moment aan het cursusmateriaal. Je neemt er dus zoveel tijd voor als je zelf nodig hebt, en je start als het jou uitkomt. Al het cursusmateriaal staat online en blijft op elk moment beschikbaar.
Wat als ik er niet onmiddellijk aan kan beginnen?
Geen enkel probleem. Je toegang blijft altijd geldig van zodra je bent ingeschreven. Zorg dus dat je geregistreerd bent, en volg de cursus dan op je eigen tempo op een moment dat het jou past.
Moet ik al geregistreerd zijn op YNAB voor ik eraan begin?
Neen. Ik doorloop met jou de stappen die nodig zijn om je te registreren. Heb je al een YNAB-account, dan kun je die stappen gewoon overslaan. Wil je gebruik maken van mijn link met de extra maand als je je registreert, dan stuur je even een mailtje naar de lieve mensen van YNAB om daar gebruik van te kunnen maken.
Ik gebruik nog de oude versie van YNAB. Kan ik toch deelnemen?
In deze cursus vertrek ik van de nieuwste versie van YNAB. Het verschil tussen de twee is niet gigantisch, maar het is er wel. Bepaalde functionaliteiten die ik uitleg zul jij dan niet kunnen gebruiken. Het systeem en de meeste acties wel. Het antwoord is dus: ja, deze cursus is er ook voor mensen die niet zijn overgestapt, op enkele details na zul je volledig kunnen meevolgen. Twijfel je om over te schakelen, dan krijg je via deze cursus ineens de belangrijkste veranderingen mee, zodat je een goed geïnformeerde beslissing kunt nemen.
Moet ik technisch aangelegd zijn om deze cursus te volgen?
Helemaal niet. Als je weet hoe je een video moet doen starten (de tip is: play) en hoe je een cijfer in een vakje moet ingeven ben je perfect gekwalificeerd om met YNAB en deze cursus te beginnen.
Ik ben blut. Hoe kan ik dan budgetteren?
Budgetteren heeft weinig te maken met hoeveel geld je ter beschikking hebt, wel met prioriteiten geven aan dat geld. Sterker nog: hoe minder geld je ter beschikking hebt, hoe belangrijker je budget wordt. Het klopt dus helemaal niet dat je veel geld nodig hebt om te budgetteren. Je kunt ook starten met schulden, ik leg je in de cursus uit hoe dat gaat en hoe je ervoor kunt zorgen dat je die zo snel mogelijk achter je laat zodat je weer financiële ademruimte hebt.
Ik weet nooit hoeveel ik in de volgende maand ga uitgeven aan boodschappen of medische kosten. Is YNAB dan wel iets voor mij?
Ik ken persoonlijk niemand die op voorhand weet hoeveel hij gaat uitgeven aan dat soort zaken, dus natuurlijk. Daar is YNAB exact voor gemaakt. Als het enkel was voor mensen die een perfect werkende glazen bol hadden, dan was de app niet zo'n gigantisch succes geweest, denk ik. Dus ja, vaneigens. We zijn allemaal even dom of slim, op dat vlak, dus welkom!
Ik snap niet waarom ik elke maand moet betalen om minder centen uit te geven. Kan dat niet in Excel?
Als je je registreert voor YNAB na de trialperiode betaal je inderdaad een vast maandelijks bedrag. Voor de prijs van anderhalf belegd broodje beschik je over een programma dat zichzelf al in de eerste week terugbetaalt bij de meeste gebruikers. In mijn geval bespaarde ik in het eerste jaar minstens een paar honderd euro, vast meer. Dat wil ook zeggen dat de kans dat deze cursus zichzelf snel terugbetaalt erg groot is. Je kunt YNAB naar het schijnt namaken in Excel, maar het is veel meer dan een bestand waarin je je uitgaven registreert. YNAB is een manier van actief budgetteren, die gestoeld is op een methode die je daarbij helpt. In mijn ogen is het programma zijn geld waard in tienvoud. Dankzij de trial van 34 dagen (en de maand gratis die je via mijn link krijgt als je je inschrijft) kun je wel even kijken of je het zelf ook de moeite waard vindt.
Help, ik krijg mijn man niet mee. Kan ik dan wel zelf aan de slag met een budget?
Zoals met de meeste dingen -behalve een zak chips eten- is met twee leuker dan alleen. Toch kun je ook aan de slag gaan met een budget zonder dat je partner enthousiast is. Mijn ervaring leert dat heel wat partners alsnog interesse krijgen als ze na een tijdje zien dat YNAB gebruiken flink wat voordelen heeft. In de meeste relaties is het zo dat er iemand de grote trekker en enthousiasteling is, en iemand die bereid is om erin mee te gaan. Of niet. Ook dan zijn er mogelijkheden om de touwtjes in handen te nemen. In de cursus leg ik je uit hoe je dat kunt doen.
Wat als ik het nog steeds niet snap?
Geen paniek, je kunt me vragen stellen in de reacties onder elke module.
Is dat allemaal in het Engels? Ik snap geen Engels.
YNAB is een Amerikaans programma, en de tutorials zijn dus in het Engels, net als de interface van het programma dat je gebruikt om te budgetteren. Ik merk dat heel wat mensen hun tanden stukbijten op wat een checking account is, wat het betekent om in overdraft te gaan, en wat ze in godsnaam bedoelen met een reconciliation. Mijn cursus is in het Nederlands, met een West-Vlaams accent in de video’s. Ik leer je hoe je je categorieën in het Nederlands zet, zodat je eens je de methode snapt eigenlijk nog weinig last zult hebben van een taalbarrière.
Is dat dan gekoppeld aan je bank?
Wel, neen. In Amerika hebben ze de mogelijkheid om transacties automatisch binnen te halen in YNAB, maar bij ons lukt dat niet, en maar goed ook. YNAB werkt veel beter als je elke uitgave en elke euro die binnenkomt zelf bijhoudt. Op die manier ga je bewuster om met je geld, en dat heeft alleen maar voordelen, geloof me.
Wat als ik deze cursus nu niet kan volgen?
Dat geeft niet. Als je je hebt ingeschreven blijft alles onbeperkt toegankelijk. Je kunt dus aansluiten op een moment dat het je uitkomt.
Wat heb ik allemaal nodig om de cursus te kunnen volgen?
Je goed humeur, een account bij YNAB (de eerste 34 dagen zijn gratis), internettoegang en een computer die video kan afspelen. De mobiele app van YNAB op je telefoon kunnen installeren is handig, maar niet noodzakelijk.
Hoeveel kost deze cursus?
De cursus kost 98 euro inclusief BTW.
Hoeveel kost YNAB?
Na een trial van 34 dagen en een extra gratis maand via de link in de cursus betaal je een maandelijks bedrag van tussen de vijf en de zes euro.
Is dat wel veilig?
Ja, want YNAB wordt niet gekoppeld aan je bank. Je voegt zelf je rekeningstand in, en via transacties ingeven hou je bij hoe het zit. YNAB volgt alle protocols voor financiële data en is dus perfect veilig.
Werk jij voor YNAB?
Neen, ik ben een enthousiaste fan.
Kan ik YNAB niet gebruiken zonder jouw cursus?
Zeker wel. Mijn cursus is een antwoord op de vele vragen die ik kreeg, van mensen die met YNAB wilden beginnen maar vast kwamen te zitten in het Engelse financiële jargon, niet goed snapten hoe de methode in elkaar zat, of gewoon op zoek waren naar een shortcut waarmee ze zo snel mogelijk aan de slag konden.

Deze cursus is niet open voor inschrijvingen

Nog wat resultaten uit de gebruikers-enquete die ik na de vorige cursus heb verstuurd:

- 86,8 procent van de cursisten zou de cursus aanraden aan een vriend. De andere 13,2 procent gaf aan het te overwegen.

- verschillende mensen mailden om te zeggen dat hun leven al op enkele weken tijd ten goede was veranderd.

- dit is slechts een greep uit de vele positieve reacties

- en ja, mijn accent, dat moet je erbij nemen.