YNAB voor beginners

Budgetteren kan je leren

Het stap voor stap-programma

om minder stress te hebben over geld.

KOMT DIT JE BEKEND VOOR?

- Je gaat werken, en toch lijk je zelden of nooit geld over te hebben om leuke dingen te doen.

- Je kunt je niet van de indruk ontdoen dat mensen in je omgeving het op dat vlak makkelijker hebben dan jij.

- Je hebt geen idee waar je geld aan op gaat, want zonder zotte dingen te doen lijkt het door ramen en deuren naar buiten te vliegen.

- Je wilt ook eens op vakantie kunnen, sparen of iets leuks kopen zonder schuldgevoel.

- Je lijkt weinig controle te hebben over je geld, en krijgt daar stress van.

Heb je je hand opgestoken bij minstens een van deze stellingen? I feel you.

STEL JE VOOR DAT JE NIET MEER WAKKER HOEFDE TE LIGGEN VAN EEN ONVERWACHTE FACTUUR.

Dat je niet meer in angst naar de brievenbus moet omdat er weer een vensterenvelop kan liggen wachten waarop je niet had gerekend.

Stel je voor dat je je nooit meer moet afvragen waar je geld in godsnaam aan op gaat.

Stel je voor dat je het gevoel hebt alles onder controle te hebben, omdat je weet wat er komt en nog beter: dat je budget erop voorzien is.

Het kan.

Ik ben daar het levende bewijs van.

Geld bezorgde mij lang doodsangsten. Omdat ik opgroeide in een huis waarin geld alleen maar miserie betekende. Omdat ik altijd bang was dat de hemel op mijn hoofd zou vallen.

De periode waarin ik hele dagen op de volgende manier naar mijn portemonnee stond te kijken ligt gelukkig achter me.


De dag waarop alles begon te verandereneren:

Alles begon te veranderen nadat ik voor de eerste keer een budget opstelde met behulp van YNAB, kort voor You Need A Budget. Beetje bij beetje kreeg ik weer controle over mijn uitgaven en financiële doelen.

Waardoor ik plots zestien weken zwangerschapsverlof kon nemen als zelfstandige, in plaats van de zes weken die de meeste van mijn collega's hadden. Waardoor onze droom om te bouwen plots concreter werd. Waardoor mijn stress over geld met de week verminderde.

Dat had weinig tot niks te maken met de bedragen die ik verdien, want die zijn nu minder dan in de periode dat ik er bijna elke nacht over wakker lag.

Het was niet veel meer dan kwestie van de koe bij de hoorns vatten en me verdiepen in de wondere wereld van het budgetteren.

Sindsdien is mijn stress over geld volledig gekelderd.

En kan ik elke maand geld aan de kant zetten voor leuke dingen.

Zo heeft YNAB er deels voor gezorgd dat we het huis van onze dromen aan het bouwen zijn.
Dat ik deze cursus kan schrijven.
Dat ik tijd heb om in mezelf te investeren.

Dat had ik vroeger niet eens durven bedenken, dat dat kon.Het systeem is ook ideaal voor als het even minder gaat. Als iemand minder gaat werken. Of wil weten of het haalbaar is om zelfstandige te worden. Als er plots schulden zijn. Net dan is het essentieel om de juiste prioriteiten te stellen, zodat je er snel weer bovenop raakt.

Dit is zeker: constante zorgen over geld zijn een domper op de feestvreugde.
De dag waarop je voelt dat je weer controle hebt, geloof me, dat is een van de beste dagen die er zijn.

In deze cursus wil ik je helpen om van 2018 het jaar te maken waarin je je financiële zorgen eindelijk van je af kunt gooien. Zodat er energie is voor veel leukere dingen.

Als er niks verandert, verandert er meestal ook niks.

Gelukkig is er iets aan veranderen niet gigantisch moeilijk.

Het is alleen kwestie van de controle in handen nemen.

Deze cursus helpt je daarbij.

Ook als je inkomsten niet constant zijn, zoals bij mij als freelancer. Ook als er maanden zijn waarin je je afvraagt of er überhaupt ooit nog iets zal binnenkomen om te budgetteren.

Ook dan kun je plannen voor de toekomst, en ervoor zorgen dat je voorrang geeft aan de juiste dingen. Door een huishoudbudget op te maken waar je ook echt iets aan hebt. Zodat je kunt sparen voor wat je belangrijk vindt.

Deze cursus budgetteren gaat niet over restricties, maar over plannen en werken aan je financiële doelen. En vooral: over op beide oren slapen, omdat je weet dat je de juiste keuzes maakt met wat je hebt.

Ik beloof het je: na deze cursus, die je op je eigen tempo kunt afwerken, ben je helemaal gelanceerd voor een leven met een pak minder financiële stress.

En dat is iets dat iedereen kan gebruiken.

Hieronder zie je hoe lang je nog moet wachten om je weer in te schrijven:

motionmailapp.com

Wil je dit niet missen? Schrijf je dan in op de wachtlijst, dan stuur ik je een mail als de inschrijvingen opnieuw openen.

"Deze cursus was het beste kerstcadeau dat ik mezelf ooit gaf. Dankzij jouw uitleg en de facebookpagina is mijn euro beginnen vallen en zie ik ook het belang in van zo'n budgetteringstool. Gisteren kreeg ik bijvoorbeeld wat cash toegestopt van mijn grootouders. Vroeger stak ik dat geld in mijn portemonnee of liep ik direct naar de winkel voor prullen, nu ging ik netjes naar mijn bank om die euro's op mijn rekening te storten, om 2 minuten later enthousiast potjes te gaan vullen. Dát is nu echt 's bewust omgaan met geld en I love it."

- Riella, cursist van YNAB voor beginners

"Als complete computernitwit kon ik moeilijk overweg met het programma YNAB. Na het volgen van de cursus "YNAB voor beginners" van Kelly begrijp ik eindelijk hoe alles in zijn werk gaat. Stap voor stap legt ze je op een verstaanbare manier uit hoe je met het programma aan de slag gaat en het fijne is: de cursus betaalt zichzelf gewoon terug."

- Lieselotte Six, van de blog shoutyourheartout.com.

"Twee jaar geleden begon ik via een kortingscode op jouw blog met YNAB. Wat een lifesaver is me dat! Ook voor iemand met een (vrij) stabiel inkomen, vind ik het zalig om het budget te doen kloppen en grote toekomstige uitgaven (jaarlijkse autoverzekering, onroerende voorheffing, skireis, zomerreis) te kunnen voorzien en op het moment zelf geen stress te hebben..."

- Stijn Leenknegt, lezer van talesfromthecrib

Je lesgever


Kelly Deriemaeker
Kelly Deriemaeker

Ik ben Kelly, blogger, schrijver en freelance journalist voor onder meer De Standaard Magazine.

Boven al ben ik iemand die jaren bang was voor cijfers. En voor centen. Hoe gek dat ook klinkt.

Inzien dat een budget me kon helpen heeft mijn leven veranderd.

Het is gek dat net ik een cursus over geld heb geschreven, als je weet dat ik ooit 3 op honderd haalde voor een examen wiskunde. Net daarom denk ik dat ik je kan helpen. Als ik het kan, dan jij zeker!


Deze cursus is niet open voor inschrijvingen

Hieronder zie je hoe lang je nog moet wachten om je weer in te schrijven:

motionmailapp.com

Wil je dit niet missen? Schrijf je dan in op de wachtlijst, dan stuur ik je een mail als de inschrijvingen opnieuw openen.

Wat als ik je vertelde...

  • dat het ook met een compleet onregelmatig inkomen mogelijk is om je geen zorgen te moeten maken over geld?
  • dat het mogelijk is om op regelmatige basis honderden euro's te sparen waarvan je nu geen benul hebt waar je ze zou moeten halen?
  • dat een budget opstellen helemaal niks te maken heeft met dingen niet mogen, maar net met ze heel bewust wel mogen, en daar extra hard van te genieten?
  • dat ik nu met veel meer plezier geld uitgeef dan ooit tevoren. Omdat ik weet dat ik de euro die ik uitgeef niet morgen plots zal nodig hebben voor een onvoorziene uitgave.

Geloof me, dat en nog veel meer is mogelijk als je begint met strategische keuzes te maken over wat je doet met elke euro die binnenkomt. Moeilijk is het niet, je moet het alleen even gezien hebben. En dat doe ik exact in deze cursus: via video, screenshots en teksten leg ik je van naaldje tot draadje uit wat een budget is, waarvoor je het kunt gebruiken en vooral: hoe het ervoor kunt zorgen dat je je geen zorgen meer moet maken over geld

"We gebruiken YNAB nu anderhalf jaar en het brengt zoveel rust om te weten wat kan en wat niet. Ik deed het vroeger ook in Excel, onze uitgaven bijhouden, en dit pas op het eind van de maand. Om dan te zien dat we soms te veel hadden uitgegeven, grote oeps. Ik budgetteerde er ook niet in; het was pure registratie/bijhouden van uitgaven.

Ynab is anders: geld dat binnenkomt krijgt een functie. Sinds we YNAB gebruiken, hebben we ons spaargeld niet meer moeten aanspreken, nauwelijks nog visa gebruikt, en hebben we altijd een mooi overzicht van wat er waarvoor klaar staat voor welke uitgave. Het geeft heel veel rust."

- Tiny Van Emelen, bloglezeres

Deze cursus is voor jou als:

- je je niet op het financiële punt bevindt waarop je je zou willen bevinden. Dat punt is voor iedereen anders. De ene is content met een huurhuis en stromend water, de andere wil ooit in een kasteel op een heuvel wonen.

- je het beu bent om steeds weer het hoofd boven water te moeten houden en het gevoel hebt dat je ter plaatse blijft trappelen.

- je eindelijk eens werk wilt maken van je financiële doelen. Zodat je die vakantie wilt maken die al jaren op je bucket list staat, je badkamer kunt renoveren of misschien zelfs dat huis van je dromen kunt beginnen plannen.

- je niet dag in dag uit bezig wilt zijn met je budget. De software van YNAB maakt het makkelijk om snel up to date te blijven, zodat je er niet constant mee bezig hoeft te zijn.

- je YNAB al eens hebt geprobeerd maar ergens op bent blijven steken of het niet voldoende begreep om het in de praktijk om te zetten.

Deze cursus is niet voor jou als:

- je YNAB al een hele tijd gebruikt en het gevoel hebt dat je er helemaal mee weg bent.

- je wel wilt budgetteren maar verwacht dat je het op twee minuten in de vingers zult hebben. Deze cursus is een shortcut, die je de belangrijkste stappen toont en je bij de hand neemt om goed op te starten en het meeste uit je abonnement te halen. Maar je moet wel bereid zijn om zelf aan de slag te gaan en er de tijd voor te nemen.

- je op zoek bent naar een magische oplossing. YNAB is veel, maar het is geen app die je installeert en zonder moeite een paar nullen aan je bankrekening toevoegt. Je moet wel bereid zijn om er werk van te maken, maar dan zijn de resultaten wel zeer bemoedigend.

- je niet geïnteresseerd bent in wat je geld doet en hoe je er meer je eigen zin mee kunt doen.

"Ik dacht vroeger dat ik me bewust was van mijn uitgaven, maar merkte dat ik op het eind van de maand toch vaak met een wrang gevoel achterbleef en niet zoveel geld opzij kon zetten als ik eigenlijk wilde. Sinds ik YNAB gebruik, heb ik pas écht het gevoel dat ik mijn budget in handen heb. En de puzzelaar in mij doet niets liever dan die rode en oranje vakjes omzetten in groene ;-)"

- Silke Desaever, lezeres tales from the crib en beginnend diëtiste

Dit krijg je:

- een cursus die bestaat uit modules met verschillende lessen waarin ik je de belangrijkste zaken vertel om snel met YNAB te kunnen starten. De lessen bestaan zowel uit video, audio, tekst, pdfjes als screenshots

- een link waarmee je na je gratis trial van 34 dagen nog eens een maand gratis YNAB krijgt

- persoonlijke begeleiding. Zowel via mail als in de reacties en in de Facebookgroep voor leden kun je terecht met al je vragen. De cursus is voor mij maar geslaagd als jij alles snapt en zelf weg kunt

- onbeperkte toegang tot de cursus en de groep

LET WEL!

Om iedereen persoonlijk te kunnen begeleiden is het aantal plaatsen beperkt.

De cursus is nu niet open voor inschrijvingen. Hieronder zie je hoe lang je nog moet wachten om je weer in te schrijven:

motionmailapp.com

Wil je dit niet missen? Schrijf je dan in op de wachtlijst, dan stuur ik je een mail als de inschrijvingen opnieuw openen.

Deze cursus is niet open voor inschrijvingen

"In december 2013 gooide ik mijn financiële leven overhoop door met YNAB aan de slag te gaan. De eerste maanden was het keihard doorbijten, maar daar pluk ik nu nog iedere dag de vruchten van. In tussentijd ben ik dankzij YNAB en de inzichten die het mij verschaft deeltijds kunnen gaan werken, ben ik klaar om vier maanden voltijds ouderschapsverlof financieel op te vangen zonder mijn spaarboekje leeg te plunderen en als ik mezelf eens goed in de watten wil zetten met een fijn boek of een ander folieke, dan is dat tegenwoordig ook geen probleem."

- Kathleen Verhetsel van verbeelding.org

De cursus die zichzelf in geen tijd terugbetaalt!

Wie YNAB gebruikt bespaart in de eerste maanden gemiddeld een paar honderd euro. Vaak is dat nog veel meer. Hoe dat komt? Omdat je bewuster met je geld begint om te gaan en verstandigere keuzes maakt.

Niet door plots niks meer te mogen kopen, integendeel. Door bewuster om te springen met je geld kun je eindelijk je geld gebruiken om er zonder schuldgevoel leukere dingen mee te doen dan alleen maar rekeningen betalen.

Zie deze cursus dus als een investering in je financiële gemoedsrust voor de toekomst.

Als je ergens een workshop van een uurtje gaat volgen ben je al snel meer dan vijftig euro kwijt. Dat is zonder de brandstof voor je auto gerekend, en de tijd die je kwijt bent om erheen te rijden.

Deze workshop maakt het makkelijker, en is zo goedkoop mogelijk gehouden om je de kans te geven aan de slag te gaan.

Ik leg je doorheen verschillende video's en met teksten en screenshots uit hoe YNAB werkt, en hoe jij het kunt gebruiken.

Daarnaast word je levenslang lid van de geheime Facebookgroep "YNAB voor beginners", waarin mensen die deze cursus volgen samenkomen, vragen kunnen stellen en elkaar helpen.

Ik probeer al jullie vragen van antwoorden te voorzien door verschillende keren per week te antwoorden in de groep, en je mag mij altijd mailen of vragen stellen.

Zie het als een cursus met een stukje persoonlijke begeleiding, tot je helemaal weg bent. Een cursus die zichzelf al in de eerste twee maanden zou moeten terugbetalen.

De moeite? Ik ben zeker van wel!

Heb je na het lezen van de FAQ hieronder nog extra vragen? Stuur me dan een mailtje.

Heel graag tot in de cursus.

"YNAB, elke mens uit mijn omgeving weet hoe bezeten ik ervan ben. Het grootste goed dat het brengt, is gemoedsrust. En gemoedsrust over mijn centen, dat is wat mij betreft ónbetaalbaar."

- Nele Caluwé, lezeres van tales from the crib en blogster op missyn.be

Vaak gestelde vragen


Wanneer begint en eindigt deze cursus?
De volgende periode om je voor deze cursus in te schrijven loopt van 1 tot en met 7 februari van 2018. Ben je ingeschreven, dan krijg je nog dezelfde dag toegang tot de volledige cursus en de Facebookgroep. Betalen kan of via VISA, of via overschrijving. Deze cursus vervolmaak je op je eigen tempo. Ik sluit de inschrijvingen af na een week, maar wie is ingeschreven kan op elk moment aan het materiaal. Je neemt er dus zoveel tijd voor als je zelf nodig hebt.
Wat als ik er niet onmiddellijk aan kan beginnen?
Geen enkel probleem. Je toegang blijft altijd geldig van zodra je bent ingeschreven.
Moet ik al geregistreerd zijn op YNAB voor ik eraan begin?
Neen. Ik doorloop met jou de stappen die nodig zijn om je te registreren. Heb je al een YNAB-account, dan kun je die gewoon overslaan.
Waarom zijn de inschrijvingen beperkt open?
Dat heeft een paar redenen. Dit is mijn eerste online cursus. Ik wil iedereen die deelneemt voldoende kunnen soigneren en begeleiden, en dat lukt niet als de inschrijvingen open blijven. We starten met een beperkte groep, aan een prijs die ik bewust laag heb gehouden. Doorgaans betaal je een pak meer voor dit soort cursussen met video. Als alles goed gaat herlanceer ik een tweede keer in de loop van 2018. Let wel: de prijs zal dan hoger liggen. Als je interesse hebt om te gaan budgetteren doe je er dus goed aan om je nu al te registreren. Zelfs als je niet onmiddellijk de tijd hebt om de cursus te doorlopen. Die blijft immers onbeperkt geldig.
Ik gebruik nog de oude versie van YNAB. Kan ik toch deelnemen?
In deze cursus vertrek ik van de nieuwste versie van YNAB. Het verschil tussen de twee is niet gigantisch, maar het is er wel. Bepaalde functionaliteiten die ik uitleg zul jij dan niet kunnen gebruiken. Het systeem en de meeste acties wel. Het antwoord is dus: ja, deze cursus is er ook voor mensen die niet zijn overgestapt, op enkele details na zul je volledig kunnen meevolgen. Twijfel je om over te schakelen, dan krijg je via deze cursus ineens de belangrijkste veranderingen mee, zodat je een goed geïnformeerde beslissing kunt nemen.
Wacht ik beter met starten met YNAB tot de cursus begint of kan ik nu al starten?
Dat kun je zelf kiezen.
Moet ik technisch aangelegd zijn om deze cursus te volgen?
Helemaal niet. Als je weet hoe je een video moet doen starten (de tip is: play) en hoe je een cijfer in een vakje moet ingeven ben je perfect gekwalificeerd om met YNAB en deze cursus te beginnen.
Ik ben blut. Hoe kan ik dan budgetteren?
Budgetteren heeft weinig te maken met hoeveel geld je ter beschikking hebt, wel met prioriteiten geven aan dat geld. Sterker nog: hoe minder geld je ter beschikking hebt, hoe belangrijker je budget wordt. Het klopt dus helemaal niet dat je veel geld nodig hebt om te budgetteren. Je kunt ook starten met schulden, ik leg je in de cursus uit hoe dat gaat en hoe je ervoor kunt zorgen dat je die zo snel mogelijk achter je laat zodat je weer financiële ademruimte hebt.
Ik weet nooit hoeveel ik in de volgende maand ga uitgeven aan boodschappen of medische kosten. Is YNAB dan wel iets voor mij?
Ik ken persoonlijk niemand die op voorhand weet hoeveel hij gaat uitgeven aan dat soort zaken, dus natuurlijk. Daar is YNAB exact voor gemaakt. Als het enkel was voor mensen die een perfect werkende glazen bol hadden, dan was de app niet zo'n gigantisch succes geweest, denk ik. Dus ja, vaneigens. We zijn allemaal even dom of slim, op dat vlak, dus welkom!
Ik snap niet waarom ik elke maand moet betalen om minder centen uit te geven. Kan dat niet in Excel?
Als je je registreert voor YNAB na de trialperiode betaal je inderdaad een vast maandelijks bedrag. Voor de prijs van anderhalf belegd broodje beschik je over een programma dat zichzelf al in de eerste week terugbetaalt bij de meeste gebruikers. In mijn geval bespaarde ik in het eerste jaar minstens een paar honderd euro, vast meer. Dat wil ook zeggen dat de kans dat deze cursus zichzelf snel terugbetaalt erg groot is. Je kunt YNAB naar het schijnt namaken in Excel, maar het is veel meer dan een bestand waarin je je uitgaven registreert. YNAB is een manier van actief budgetteren, die gestoeld is op een methode die je daarbij helpt. In mijn ogen is het programma zijn geld waard in tienvoud. Dankzij de trial van 34 dagen (en de maand gratis die je via mijn link krijgt als je je inschrijft) kun je wel even kijken of je het zelf ook de moeite waard vindt.
Heb ik een kredietkaart nodig om me in te schrijven voor de cursus?
Neen, wil je liever via overschrijving betalen, stuur me dan even een mail via kelly.deriemaeker@gmail.com. Hou er wel rekening mee dat als je je later voor YNAB wilt registreren een kredietkaart wel nodig is.
Help, ik krijg mijn man niet mee. Kan ik dan wel zelf aan de slag met een budget?
Zoals met de meeste dingen behalve een zak chips eten is met twee leuker dan alleen. Ik zou iedereen die wil gaan budgetteren dus zeker aanraden om het minstens eens te proberen verkopen aan diegene waarmee hij of zij het bed of de financiën deelt. Er is meestal iemand die de grote trekker en enthousiasteling is, en iemand die bereid is om erin mee te gaan. Of niet. Ook dan zijn er mogelijkheden om de touwtjes in handen te nemen. In de cursus leg ik je uit hoe je dat kunt doen.
Wat als ik het nog steeds niet snap?
Geen paniek, doorheen de cursus kun je vragen stellen via reacties, en er is een Facebook-community waarin alle deelnemers elkaar kunnen adviseren, vragen stellen en dingen kunnen aftoetsen. Ik hang er ook op regelmatige basis rond, en ben bereikbaar via mail.
Is dat allemaal in het Engels? Ik snap geen Engels.
YNAB is een Amerikaans programma, en de tutorials zijn dus in het Engels, net als de interface van het programma dat je gebruikt om te budgetteren. Ik merk dat heel wat mensen hun tanden stukbijten op wat een checking account is, wat het betekent om in overdraft te gaan, en wat ze in godsnaam bedoelen met een reconciliation. Mijn cursus is in het Nederlands, met een West-Vlaams accent in de video’s. Ik leer je hoe je je categorieën in het Nederlands zet, zodat je eens je de methode snapt eigenlijk nog weinig last zult hebben van een taalbarrière.
Is dat dan gekoppeld aan je bank?
Wel, neen. In Amerika hebben ze de mogelijkheid om transacties automatisch binnen te halen in YNAB, maar bij ons lukt dat niet, en maar goed ook. YNAB werkt veel beter als je elke uitgave en elke euro die binnenkomt zelf bijhoudt. Op die manier ga je bewuster om met je geld, en dat heeft alleen maar voordelen, geloof me.
Wat als ik deze cursus nu niet kan volgen?
Als je op de wachtlijst staat of mijn blog leest hou ik je op de hoogte van de nieuwe lanceringsdatum, ergens in de loop van 2018.
Wat heb ik allemaal nodig om de cursus te kunnen volgen?
Je goed humeur, een account bij YNAB (de eerste 34 dagen zijn gratis), internettoegang en een computer die video kan afspelen. De mobiele app van YNAB op je telefoon kunnen installeren is handig, maar niet noodzakelijk.
Krijg ik onmiddellijk toegang tot de volledige cursus?
Ja. De cursus gaat online op 1 februari van 2018 en dan staan alle modules open.
Hoeveel kost deze cursus?
De prijzen vind je onder de "schrijf je nu in"-link.
Hoeveel kost YNAB?
Na een trial van 34 dagen en een extra gratis maand via de link in de cursus betaal je een maandelijks bedrag van tussen de vijf en de zes euro.

Deze cursus is niet open voor inschrijvingen

Niet tevreden? Geld terug!

Ik heb mijn best gedaan om alles in de cursus op te nemen dat je nodig hebt om geïnformeerd met You Need A Budget te starten.

Heb je toch het gevoel dat het niks voor jou is, laat het me dan even weten.
Doe je dat binnen de week, dan stort ik je geld terug.